Urządzamy » Kuchnia » Meble kuchenne » Naturalne blaty kuchenne z drewna

Naturalne blaty kuchenne z drewna

Stoisz przed wyborem blatu kuchennego i nie wiesz na co się zdecydować, jaki blat będzie pasował do twojej kuchni… Może warto się zastanowić nad rozwiązaniem najprostszym - drewnianym blatem roboczym.

Do kuchni rustykalnej będzie pasował blat z drewna litego z nierównym usłojeniem i sękami, a do kuchni nowoczesnej - blat z drewna klejonego. To jednak nie wszystko na co powinieneś zwrócić uwagę kupując blat drewniany. Poznaj wady i zalety drewnianych blatów kuchennych... Wytrzymałość drewnianego blatu kuchennego zależy od gatunku użytego drewna - tylko twarde drewno jest odporne na zarysowania i uderzenia mechaniczne. Ważna jest też stabilność drewna. To o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha.

Blaty kuchenne można robić z drewna:

  • bukowego,
  • dębowego,
  • z wielu gatunków drewna egzotycznego (mahoniu, ipe, iroko).

Ostatnio popularne są blaty z drewna klejonego. Proces klejenia likwiduje naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie paczy tak jak drewno lite. Do kuchni rustykalnych wybieramy blaty z drewna litego z nierównym usłojeniem, sękami, do kuchni nowoczesnych - z drewna klejonego - najlepiej z wyraźnym rysunkiem elementów klejonych.

Zalety i wady blatów kuchennych drewnianych

Zalety:

  • drewno jest łatwe w obróbce, dlatego można z niego uzyskać dowolne kształty blatów;
  • niezależnie od wykończenia blaty drewniane mają naturalny wygląd;
  • blaty drewniane można wielokrotnie odnawiać – drewno zaolejowane wystarczy przetrzeć papierem ściernym, a następnie ponownie pokryć warstwą oleju;
  • drewno jest ciepłe w dotyku.

Wady:

  • blaty drewniane są mało odporne na wysokie temperatury – drewno jest palne, a gorące naczynia mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia;
  • blaty drewniane są nieodporne na plamienie, dlatego trzeba je zabezpieczyć. Z lakierowanej powierzchni drewna z czasem lakier może schodzić, jest też mniej odporne na wysoką temperaturę. Drewno olejowane jest bardziej odporne na wysoką temperaturę niż drewno lakierowane, ale ciemnieje;
  • na blacie z miękkiego drewna lepiej nie kroić nożem, ponieważ ślady będą ciemniały i gniły.
Zobacz również
Przeczytaj też:
Patelnie do zadań specjalnych
Patelnie do zadań specjalnych

Grillowanie, pieczenie na ruszcie, zdrowe smażenie w głębokim tłuszczu. Wydawałoby się, że ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
System kuchenny FRANKE SINOS: innowacyjny, piękny i kompletny
System oparty na produktach Sinos marki Franke to nie tylko funkcjonalność i innowacyjność, ale także ...
Nowoczesna kuchnia: wykończenie i dodatki!
Jakie wykończenie powinna mieć nowoczesna kuchnia? Jakie dodatki i materiały wpływają na jej nowoczesny charakter? ...
Mały stół do kuchni: jak zmieścić stół w małej kuchni? 10 INSPIRACJI!
Jeśli masz małą kuchnię, a nie wyobrażasz sobie życia bez rodzinnego śniadania przy stole, wykaż ...
Jaki kolor kina domowego do wnętrza?
Dzień dobry. Mam malutki problem z dobraniem kina domowego do wnętrza (telewizor jest koloru czarnego ze srebrną obwolutką). Zastanawiam...
Nina Korzec-Molenda Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12436 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga