Urządzamy » Kuchnia » Meble kuchenne » Naturalne blaty kuchenne z drewna

Naturalne blaty kuchenne z drewna

Stoisz przed wyborem blatu kuchennego i nie wiesz na co się zdecydować, jaki blat będzie pasował do twojej kuchni… Może warto się zastanowić nad rozwiązaniem najprostszym - drewnianym blatem roboczym.

Do kuchni rustykalnej będzie pasował blat z drewna litego z nierównym usłojeniem i sękami, a do kuchni nowoczesnej - blat z drewna klejonego. To jednak nie wszystko na co powinieneś zwrócić uwagę kupując blat drewniany. Poznaj wady i zalety drewnianych blatów kuchennych... Wytrzymałość drewnianego blatu kuchennego zależy od gatunku użytego drewna - tylko twarde drewno jest odporne na zarysowania i uderzenia mechaniczne. Ważna jest też stabilność drewna. To o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha.

Blaty kuchenne można robić z drewna:

  • bukowego,
  • dębowego,
  • z wielu gatunków drewna egzotycznego (mahoniu, ipe, iroko).

Ostatnio popularne są blaty z drewna klejonego. Proces klejenia likwiduje naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie paczy tak jak drewno lite. Do kuchni rustykalnych wybieramy blaty z drewna litego z nierównym usłojeniem, sękami, do kuchni nowoczesnych - z drewna klejonego - najlepiej z wyraźnym rysunkiem elementów klejonych.

Zalety i wady blatów kuchennych drewnianych

Zalety:

  • drewno jest łatwe w obróbce, dlatego można z niego uzyskać dowolne kształty blatów;
  • niezależnie od wykończenia blaty drewniane mają naturalny wygląd;
  • blaty drewniane można wielokrotnie odnawiać – drewno zaolejowane wystarczy przetrzeć papierem ściernym, a następnie ponownie pokryć warstwą oleju;
  • drewno jest ciepłe w dotyku.

Wady:

  • blaty drewniane są mało odporne na wysokie temperatury – drewno jest palne, a gorące naczynia mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia;
  • blaty drewniane są nieodporne na plamienie, dlatego trzeba je zabezpieczyć. Z lakierowanej powierzchni drewna z czasem lakier może schodzić, jest też mniej odporne na wysoką temperaturę. Drewno olejowane jest bardziej odporne na wysoką temperaturę niż drewno lakierowane, ale ciemnieje;
  • na blacie z miękkiego drewna lepiej nie kroić nożem, ponieważ ślady będą ciemniały i gniły.
Zobacz również
Przeczytaj też:
Patelnie do zadań specjalnych
Patelnie do zadań specjalnych

Grillowanie, pieczenie na ruszcie, zdrowe smażenie w głębokim tłuszczu. Wydawałoby się, że ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Wyposażenie kuchni: praktyczne wieszaki i stojaki do kuchni
Co ma stać... może wisieć! Wyposażenie kuchni powinno ułatwiać nam pracę. Świetnym patentem na przechowywanie ...
Ekskluzywne dekoracje i dodatki na święta: w blasku złota!
Zimą świat pokrywa się białym puchem, jednak to kolor złoty jest tym, który najczęściej króluje ...
Projekt kuchni pięknej czy funkcjonalnej? Zainspiruj się!
Kuchnia to serce każdego domu. Projekt kuchni powinien zakładać aranżację wnętrza pięknego, a jednocześnie niezwykle ...
Szare ściany w małym salonie?
Witam. Bardzo spodobała mi się pokazana przez Was aranżacja szarego salonu. Zastanawiam się czy równie dobrze wyglądałaby ona w salonie o...
Nina Korzec-Molenda Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12613 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga