Misja segregacja! Mała eko kuchnia IKEA: sortowanie, pojemniki, recykling

2016-02-15 16:35

Razem z IKEA radzimy jak mądrze zaplanować segregację odpadów w kuchni. Zdrowa kuchnia to ekologiczna kuchnia. W małej kuchni, gdzie trudno o przestrzeń, bardziej niż w większych wnętrzach zwrócić uwagę należy na dobre rozplanowanie miejsca na przechowywanie, w tym również na gromadzenie i zrównoważoną segregację odpadów.

Spis treści

  1. Segregacja w małej kuchni
  2. Recykling w małej kuchni

W małej kuchni żaden centymetr powierzchni nie powinien być zmarnowany. Dlatego odpowiednio dobrany do gabarytów małej kuchni pojemnik IKEA do sortowania odpadów to klucz do ekologicznej i zdrowej kuchni w domu!

Segregacja w małej kuchni

Segregacja odpadów w małej kuchni jest prosta i intuicyjna, jeśli tylko wyrobimy w sobie właściwe nawyki. W wyrobieniu zaś nawyków pomoże nam dobrze zaaranżowana przestrzeń robocza małej kuchni i optymalnie zaplanowane miejsce na pojemniki do segregacji. Jeśli zachowamy zasady trójkąta roboczego przy rozmieszczaniu kuchennych sprzętów i pojemników, sortowanie odpadów przyjdzie nam z dziecinną łatwością. W pierwszej kolejności prześledźmy, w którym miejscu w małej kuchni najwygodniej będzie nam pozbyć się odpadów organicznych, czyli tych które przysparzają najwięcej kłopotu. Zazwyczaj najbardziej intuicyjnym dla tego typu segregowanych odpadów jest przestrzeń w najbliższym sąsiedztwie kuchennego zlewu. Jeśli pod zlewem znajduje się szafka z drzwiczkami, pojemnik na odpady organiczne możemy ulokować po wewnętrznej stronie drzwiczek, pozostawiając przestrzeń pod zlewem na pojemniki do segregacji odpadów suchych: papieru, plastiku i szkła. Odpady organiczne, z uwagi na ich specyfikę, wyrzucamy częściej, stąd i wielkość pojemnika na ten rodzaj odpadów może być mniejsza na korzyść odpadów suchych, możliwych do dłuższego przechowywania. Dzięki mniejszemu pojemnikowi na odpady organiczne zyskujemy również miejsce na inne udogodnienia, jak np. lekki, plastikowy separator na plastikowe reklamówki czy przytwierdzoną do drzwiczek półkę na częściej używane w kuchni środki czystości. Jeśli w przestrzeni pod zlewem dysponujemy szufladą typu cargo, wówczas dobierzmy spersonalizowane pojemniki do segregacji, które szczelnie wypełnią przestrzeń szuflady. Dzięki temu w pełni wykorzystamy przestrzeń, którą dysponujemy.

Recykling w małej kuchni

Aby odpady do momentu wyrzucenia ich do kontenera nie zajmowały większej części miejsca w małej kuchni, warto minimalizować ich rozmiary już w momencie wyrzucania. Stąd zgniatanie plastikowych butelek po napojach czy składanie kartonów po mleku to jedne z bardziej użytecznych nawyków w prowadzeniu ekologicznej polityki kuchennej. Korzystając też z urządzeń do zgniatania puszek oszczędzamy kolejne cenne przestrzenie do przechowywania w małej kuchni. Montując w podręcznej przestrzeni (np., wewnętrznej stronie drzwi szafki pod zlewem) plastikowy separator na reklamówki, w każdej chwili będziemy mogli wykorzystać biodegradowalne reklamówki sklepowe jako worki na śmieci organiczne. Umiejętne rozplanowanie miejsca w małej kuchni i dobranie optymalnych do wnętrza rodzajów pojemników do segregacji  sprawia, że segregacja odpadów w małej kuchni to... czysta przyjemność!