Kuchnia i spiżarnia. Spiżarnia w wersji mini

Urządzanie kuchni zaczynamy od rozplanowania przestrzeni. Zlecając projekt kuchni pomyślmy też o spiżarni. Idealnie, jeśli spiżarnia zajmuje oddzielne pomieszczenie, ale najczęściej nie ma na to miejsca. Funkcję spiżarni we współczesnej kuchni może pełnić wnęka, szafki cargo lub kuchenny regał. W każdej kuchni można wygospodarować miejsce do przechowywania zapasów i przetworów, gdy powstanie spiżarnia w wersji mini.

Spiżarnia w małej kuchni
Spiżarnia w małej kuchni
Spiżarnia w małej kuchni
Spiżarnia i kuchnia
Spiżarnia w małej kuchni

Aby spiżarnia nie przeobraziła się w „graciarnię”, dobrze rozplanuj przestrzeń spiżarni i kuchni. Najważniejszą rolę odgrywają półki - wieszane na ścianie lub będące częścią regału. Kuchnia z dobrze rozplanowanymi półkami i szafkami będzie funkcjonalna. Półki w kuchni będą małą spiżarnią. Powinny być stabilne, ładnie będą wyglądać drewniane, mogą być też z regulowaną wysokością. W utrzymaniu porządku na półkach pomogą zamykane pudełka (najlepiej prostokątne, różnej wielkości), wiklinowe kosze, puszki lub słoje.

Jak powinna być temperatura w spiżarni

10–15 stopni Celsjusza to idealna temperatura do spiżarni, czyli przechowywania zapasów żywności, słoików z przetworami. Najlepiej więc urządzić spiżarnię w chłodnym pomieszczeniu, w północnej części domu. Jeśli nie mamy takich możliwości, wybierzmy w kuchni na spiżarnię miejsce z dala od kaloryfera czy piecyka.

Spiżarnia w wersji mini, czyli cargo

Tak spiżarnia choć niewielka, ma duże możliwości. Wysuwana szafka cargo z systemem szuflad lub koszy jest niezawodna, gdy na małej powierzchni musisz zmieścić dużą liczbę przedmiotów różniących się rozmiarem, kształtem lub opakowaniem. Aby zapobiec przesuwaniu się produktów, wstaw do szuflad specjalne przegrody, kosze lub pojemniki. Duży wybór wyciągów cargo znajdziesz m.in. w ofercie firm: IKEA, Peka, Rejs, Nomet. W wysokim cargo kosze na produkty możesz zamontować na wysokości dopasowanej do twoich  potrzeb i w każdej chwili to zmienić. Półki-kosze wysuwasz z szafki całkowicie, więc ich zawartość widzisz jak na dłoni. Kosze w systemie cargo, szuflady z zamykanymi pojemnikami… Decydując się na te rozwiązania, nie musisz nurkować w szafce w poszukiwaniu konkretnego produktu. Pociągasz za uchwyt i mała spiżarnia sama się wysuwa. Wysokie regały z półkami, które można zawieszać na dowolnej wysokości pomieszczą mnóstwo zapasów, słoików z przetworami.

Spiżarnia za zasłonką

W otwartej szafce podblatowej, regale, na wiszącej półce albo pod oknem (o ile nie znajduje się tam kaloryfer). Z takim pomysłem wiążą się dwa ważne atuty - zapewniasz spiżarni wentylację, chronisz przetwory przed słońcem. Tkaninę powieś na mocnej lince, relingu lub przymocuj gwoździkami/pinezkami.

Spiżarnia w kuchni: wybieramy pojemniki do przechowywania

Pojemniki na żywność szklane lub porcelanowe: nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, są więc w pełni bezpieczne, polecane do przechowywania wszystkich produktów spożywczych. Hermetycznie zamykane, chronią jedzenie przed wyschnięciem, zawilgoceniem. Pojemniki z tworzywa sztucznego: dobre, o ile są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Rozpoznasz je po symbolu kieliszka i widelca na opakowaniu. Najlepiej, by posiadały atest Państwowego Zakładu Higieny. Pojemniki metalowe: nie można trzymać w nich produktów kwaśnych, które reagują z metalem, wytwarzając szkodliwe dla zdrowia substancje. Pojemniki papierowe: ekologiczne. Niestety nie chronią przed wilgocią, insektami i gryzoniami.

Więcej inspiracji:

Otwarte półki kuchenne
camera

Otwarte półki w kuchni: kuchenne TRENDY 2016!

LISTA ZAKUPÓW

słoiki na przetwory - dekoracje
camera

Dekoracja słoików na przetwory - inspiracje

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 4
Tekst: Matylda Gruman Zdjęcia: Mariusz Bykowski, Materiały prasowe firm, materiały prasowe Źródło: M jak mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY