Kieliszki, czyli jak serwować napoje i alkohole

2008-09-26 2:00

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim kieliszku. Mało kto jednak wie, co w jakich klieliszkach podawać. Warto więc wiedzieć, do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...

Różnorodność alkoholi czy w ogóle napojów serwowanych w szkle jest tak ogromna, że gdyby chcieć każdy rodzaj podawać w innego rodzaju naczyniu – potrzebne byłoby oddzielne pomieszczenie na jego składowanie...

Jednak kieliszki są w każdym domu, warto więc wiedzieć do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...

Przez różnorodność szkła, najprościej wyodrębnić zestaw podstawowy i ewentualnie uzupełniać go formami, które lubimy najbardziej, lub których używamy najczęściej.

Poznaj rodzaje kieliszków i ich zastosowanie

  • Kieliszki do szampana powinny mieć wysoką czaszę by wino dobrze się pieniło i nie wietrzało zbyt prędko. Szampan podaje się również w pucharach, ale z nich te unikalne “bąbelki” znikają za szybko.
  • Koniakówka to chyba najbardziej znany kształt kieliszka. Szeroka u dołu, łagodnie zwęża się ku brzegowi. Trzymając ją w dłoni alkohol ogrzewa się i łatwiej uwalnia aromat, który unosząc się do góry, niejako koncentruje się u brzegu kieliszka....
  • Kieliszki do likierów są niewielkie z racji specyfiki alkoholu, który pije się w niewielkich ilościach. Najczęściej stożkowe, wąskie u dołu czaszy, rozszerzające się do góry.
  • Kieliszki do wódki - tu reguł nie ma, albo przynajmniej są różnorodne. Najczęściej małe, stożkowe lub walcowe. Na nóżce lub bez.
  • Kieliszki do wody – rzadko używane, ale nie powinno ich w domu zabraknąć. Na wysokiej nóżce. Z dużą czaszą. Najczęściej jest to największy kieliszek w komplecie.
  • Kieliszek do winiaku to już niemal fanaberia. Kształt ma dość specyficzny – jak rozkwitający tulipan – szeroki u podstawy czaszy z przewężeniem w połowie kieliszka i łagodnym prostym najczęściej przejściem do brzegu.
  • Do najczęściej używanych naczyń szklanych należy również zaliczyć 
    • puchary lub szklanki do piwa,
    • szklanki do whiskey,
    • szklanki do tak zwanych long-drinków.

Różnorodność szkła jest ogromna. A sposób podania koktajlu zależy również od fantazji podającego.