Drewniane blaty kuchenne: naturalne piękno i solidność

 Blat kuchenny dąb Antique

Efektowny blat kuchenny dąb Antique

Fot. Materiały prasowe DLH

Ciepła barwa, solidność i duża doza przytulności – drewno w aranżacji wnętrz to ponadczasowe rozwiązanie. Wysokiej klasy drewniane blaty kuchenne pozwalają się tym cieszyć także w aranżacji kuchni. Sprawdź, jakie są ich zalety, i wybierz z nami ulubiony odcień drewna do swojego domu.

Drewno to synonim natury – wyróżnia się pięknymi, ciepłymi kolorami oraz efektownym rysunkiem słojów. Szybko dodaje przytulności każdemu wnętrzu. Jeśli poszukujesz naturalnych akcentów do kuchni, a jednocześnie cenisz sobie solidność materiałów, zwróć uwagę na blaty wykonane z drewna klejonego.

Drewno klejone – doskonały materiał na blaty

Blaty kuchenne wykonane z drewna klejonego nie tylko cieszą oko, lecz także umilają codzienne prace w kuchni. Proces klejenia eliminuje naturalne naprężenia drewna, co zapobiega wypaczaniu materiału oraz powstawaniu spękań. Blaty drewniane można również łatwo przycinać, nadając im dowolne kształty. Dlatego dają duże możliwości, jeśli chodzi o projektowanie mebli kuchennych. Ponadto są bardzo łatwe w montażu.

Firma DLH wykorzystuje najtwardsze, najstabilniejsze oraz najbardziej wytrzymałe gatunki drewna. W ten sposób powstają blaty kuchenne, które są odporne na uderzenia, zarysowania, wilgoć, a także wahania temperatury. Ma to bardzo duże znaczenie w przypadku tak często i intensywnie użytkowanych powierzchni roboczych.

Warto też dodać, że drewno jest materiałem w pełni ekologicznym. Blaty kuchenne z niego wykonane są ciepłe w dotyku (w przeciwieństwie np. do blatów kamiennych i z konglomeratu), czarują również przyjemną dla oka barwą. Nawet jeśli na blacie powstaną zarysowania i wgłębienia, powierzchnię można sprytnie zeszlifować, na nowo zabezpieczyć i ponownie ruszyć do prac kuchennych!

Blaty z drewno bukowego

Drewno bukowe jest wysoko cenione w stolarstwie: to jeden z najtwardszych, a przez to najsolidniejszych materiałów. Ponadto czarują jasną, świetlistą, delikatnie różowawą barwą. Dzięki tym walorom ma moc optycznego powiększenia wnętrza. Blaty bukowe firmy DLH powstają z litych kawałków buczyny, klejonych po szerokości i łączonych na mikrowczepy po długości. To zaś przekłada się na dużą stabilność blatu.

Warto też pamiętać, że solidne drewno bukowe to uniwersalny materiał wykończeniowy, który dobrze komponuje się z wieloma barwami. Odnajduje się zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych aranżacjach. Dlatego nawet jeśli zafundujemy sobie metamorfozę kuchni, blat bukowy bez problemu sprawdzi się w nowym wystroju.

Z miłości do natury

Grupa DLH wywodzi się z Danii i jest jednym z największych na świecie dostawców drewna oraz materiałów drewnopochodnych. Kojarzy się zarówno z profesjonalizmem, jak i dużą otwartością na nowe idee. W swojej działalności dba również o przyrodę: zwraca uwagę na odpowiedzialną gospodarkę leśną, ochronę lasów oraz zachowanie równowagi w ekosystemach. Dowodem na to są dwa międzynarodowe, prestiżowe certyfikaty (w zakresie kontroli pochodzenia drewna), czyli FSC® i PEFC.

Blat kuchenny dębowy

Dąb jest symbolem naturalnej siły – i nie tylko chodzi o długowieczność i okazałość samych drzew. Drewno dębowe cenione jest bowiem za wytrzymałość. To jeden z najtwardszych krajowych gatunków liściastych, a przez to jest wyjątkowo odporne na ścieranie. Stolarze doceniają łatwość obróbki dębiny, dzięki czemu materiał umożliwia estetyczną, funkcjonalną zabudowę kuchni – z wykorzystaniem nawet najtrudniejszych w aranżacji zakątków.

Blat dębowy DLH wykonuje się podobnie jak bukowy – czyli z klejonych kawałków litego drewna z mikrowczepami. Dlatego jest nie tylko stabilny i wytrzymały, lecz także ma znakomite walory dekoracyjne. Drewno dębowe wyróżnia się bowiem ciemniejszą, głęboką barwą oraz wspaniałym rysunkiem słojów. To wybór na długie lata! Polecamy blaty dębowe do każdej kuchni: nowoczesnej, klasycznej, rustykalnej czy tej w modnym stylu skandynawskim.

 Blat dębowy

Blat dębowy olejowany

Fot. Materiały prasowe DLH

Warto wiedzieć: blat kuchenny na co dzień

Blaty kuchenne wykonane z drewna słyną z solidności, ale na co dzień warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, nie kroimy ani nie siekamy niczego bezpośrednio na blacie. Po drugie, nie stawiamy na nim gorących garnków czy filiżanek – łatwo bowiem o nieestetyczne odbarwienia („krążki”). Co ważne, blat drewniany można wielokrotnie odnawiać, ścierając powierzchnię i na nowo zabezpieczając np. olejem.

Dąb Antique: dla miłośników naturalnej przytulności

Dębowe blaty Antique to propozycja dla miłośników szlachetnych materiałów mocno inspirowanych naturą. Do wykończenia blatu użyto techniki szpachlowania – za pomocą ciemnej masy wypełniono rozstępy w drewnie. Dzięki temu pozorne niedoskonałości materiału zyskały wybitny walor dekoracyjny. Blat kuchenny dąb Antique czaruje nieregularną powierzchnią oraz zróżnicowaną fakturą. Zachwyci więc miłośników tradycyjnego rzemiosła oraz pełnego autentyzmu w stolarstwie. Nie trzeba się przy tym martwić o wytrzymałość blatu podczas intensywnego użytkowania w kuchni. Sprawdzona technologia klejenia z wykorzystaniem mikrowczepów idzie bowiem w parze z naturalną wytrzymałością dębiny – odpornej na ścieranie. Blaty Antique zabezpieczono olejem, a w przypadku uszkodzenia warstwy ochronnej można szybko dokonać bieżących uzupełnień.

Inne gatunki drewna na blaty

Krajowe gatunki drewna, czyli dąb i buk, to niejedyne opcje, jeśli chodzi o wysokiej jakości drewniane blaty do kuchni. Na jakie inne materiały warto zwrócić uwagę?

Merbau: drewno egzotyczne, które słynie z odporności na wilgoć. Ponadto wyróżnia się czerwonobrązową barwą ze złocistym połyskiem, która z czasem staje się coraz ciemniejsza. Blat drewniany z merbau to świetny wybór zarówno do kuchni, jak i łazienki.

 Blat kuchenny merbau

Blat kuchenny z drewna egzotycznego merbau

Fot. Materiały prasowe DLH

Teak (tek): drewno znane z długowieczności i znakomitej odporności na wilgoć. Jaśniejsze niż merbau, również polecane do kuchni i łazienki.

Akacja azjatycka: czaruje różnymi odcieniami brązu, od jasnych po ciemne. Blat drewniany z akacji azjatyckiej jest odporny na wilgoć i ścieranie. Z tego materiału wykonuje się zresztą meble ogrodowe.

Hevea: zwana też kauczukowcem. Blaty z niej wykonane mają bardzo jasną barwę. Świetnie prezentują się w nowoczesnej kuchni, w sąsiedztwie wyrazistych akcentów kolorystycznych.

Palisander: jeden z najbardziej cenionych gatunków drewna egzotycznego. Piękny rysunek słojów oraz zróżnicowana kolorystyka (z dominacją bardzo ciemnych brązów) to niejedyne jego atuty. Blat kuchenny z palisandru zawsze robi wrażenie na gościach, ponadto jest wytrzymały i stabilny (duża spoistość drewna).

Orzech amerykański: pochodzi z Ameryki Północnej. Ceniony jest za atrakcyjną brązową barwę, piękny rysunek słojów oraz łatwość w obróbce. Blat kuchenny z orzecha amerykańskiego to ciekawy punkt wyjścia do zaaranżowania eleganckiej kuchni.

Jesion: drewno twarde i wytrzymałe. Dzięki jasnej kolorystyce pięknie rozświetla wnętrza. Ponadto dobrze prezentuje się w towarzystwie mocniejszych barw.

Akacja parzona: dzięki technologii parzenia blat kuchenny z akacji zyskuje głęboką, brązową barwę, a także większą stabilność.

Bambus: jasny albo bardziej bursztynowy (Carmel). Materiał ekologiczny (bambus szybko rośnie!) i bardzo wytrzymały. Wyróżnia się zwłaszcza doskonałą odpornością na wilgoć.

Więcej informacji znajdziesz na stronie www.dlh.pl.

Ocena: 0
Zdjęcia: Materiały prasowe DLH

POLECANE ARTYKUŁY