Dobry projekt: jak zaplanować funkcjonalną małą kuchnię?

Mała kuchnia musi być funkcjonalna! Razem z IKEA podpowiadamy, jak ją dobrze urządzić i na co zwrócić uwagę w projekcie wnętrza. Poznajcie zasady ergonomii mówiące o właściwym rozmieszczeniu szafek, blatów i urządzeń AGD. W małej kuchni warto je zastosować i tak zorganizować przestrzeń, by pomieszczenie stało się wygodne i przyjemne do gotowania i wspólnego spędzania czasu.

Zasady ergonomii w małej kuchni
Wygodny obnizony fragment blatu w małej kuchni
Dobrze oświetlony blat roboczy w małej kuchni
Wygodny uchwyt zabezpieczający talerze w szufladzie
Ergonomiczna mała kuchnia

Pracę w kuchni zaczynamy od wyjmowania potrzebnych produktów z lodówki i z szafki - spiżarni. Część z nich odkładamy na blat, część wkładamy do zlewu, z którym sąsiaduje zmywarka. Dlatego po prawej stronie lodówki przydaje się blat, na którym dokonujemy wstępnej obróbki produktów spożywczych. Umyte w zlewie produkty albo wracają na ten sam blat, albo przenosimy je na blat sąsiadujący z płytą do gotowania. Płyta do gotowania powinna być umieszczona w takim miejscu, żeby łatwo było przenosić często całkiem ciężkie garnki z blatu i zarazem blisko zlewu – ułatwi to odlewanie wrzątku z ziemniaków, makaronu itp. bezpośrednio do zlewu. Niższe osoby ucieszą się z obniżonego fragmentu blatu z płytą do gotowania, wysokie z lekko podwyższonego zlewu.

Funkcjonalne rozmieszczenie szafek i ich wyposażenie

Ergonomia w małej kuchni to także właściwe rozmieszczenie poszczególnych szafek uwzględniające trójkąt roboczy i ich jak najlepsze wyposażenie. Szafki typu cargo i pojemne szuflady do przechowywania zapasów powinny znaleźć się w strefie przechowywania w sąsiedztwie lodówki. Szuflady z garnkami, patelniami i naczyniami do gotowania w strefie gotowania i przygotowywania. Zastawa stołowa, szklanki, kubki mają swoje miejsce niedaleko zmywarki. Bardzo ważna jest także organizacja przestrzeni szuflad. Ruchome przegrody do szuflad pozwalające wydzielać miejsce na stosy talerzy i garnki, dzięki czemu wszystko ma swoje miejsce i nie hałasuje przy przesuwaniu szuflady. Pomysłowe są także uchwyty na talerze do szuflad, dzięki którym za jednym zamachem wyjmujemy cały stos. Coraz lepiej dopasowane tace na sztućce do płytkich szuflad i karuzele do narożnych szafek. A co ważne, organizery i wkłady do szuflad z IKEA są nie tylko praktyczne, ale także bardzo ładne - wykonane z tworzywa lub drewna, w wersji ekonomicznej i z wyższej półki.

Ergonomia w małej kuchni: dobrze zaprojektowane oświetlenie

Dobrze zaprojektowane oświetlenie umożliwi komfortową pracę w małej kuchni. Idealną sytuacją jest kiedy główny blat roboczy znajduje się w sąsiedztwie okna. Ułatwia to pracę w dzień. Jednak wiele małych kuchni, zwłaszcza aneksów kuchennych pozbawionych jest bezpośredniego dostępu do okna. Powinniśmy wtedy zadbać o oświetlenie nie tylko sufitowe, ale przede wszystkim podszafkowe, dobrze doświetlające główną powierzchnię blatu roboczego. Jeśli natomiast blat roboczy umieszczony jest przy oknie wybierzmy dobre oświetlenie sufitowe, ale umieszczone tak, żeby nie zasłaniać sobie światła głową. Dobre oświetlenie w małej kuchni sprawi, że gotowanie nie będzie męczące, ale także łatwiej będzie można znaleźć potrzebne rzeczy w szafkach i utrzymać w kuchni czystość. Obecnie w kuchniach najczęściej stosuje się energooszczędne oświetlenie LED. W nowoczesnych kuchniach oświetlenie podszafkowe często jest zintegrowane z gniazdami, do których możemy podłączać urządzenia małego AGD. Najnowszym pomysłem IKEA ułatwiającym pracę w kuchni jest oświetlenie szuflad – uruchamiane w momencie wysuwania szuflady.

Co sprawi, że mała kuchnia będzie ładna i funkcjonalna? Zasady ergonomii pracy w kuchni i nowoczesne meble, zaprojektowane tak by ułatwić pracę w kuchni osobom różnego wzrostu, prawo- i leworęcznym oraz ułatwiające dostęp do przechowywanych w nich zapasów i naczyń.Dobrze jest także wziąć pod uwagę wzrost osoby najczęściej przebywającej w kuchni, tak by ograniczyć do minimum schylanie się lub wspinanie do górnych szafek oraz dreptanie pomiędzy szafkami. Przyjdą tu z pomocą nowocześnie zaprojektowane wnętrza szafek IKEA oraz różne wysokości blatów kuchennych. Ważne są także nowoczesne materiały i wykończenie tych tradycyjnych, ułatwiające utrzymanie czystości i porządku w małej kuchni.

Ergonomia w małej kuchni: trójkąt roboczy uwzględniający wysokość blatów

Ergonomia pracy w kuchni opiera się na trójkącie roboczym ułatwiającym organizację pracy. Chodzi o takie ustawienie względem siebie lodówki, zlewu i kuchenki oraz takie rozmieszczenie szafek i blatów, by praca w kuchni jak najmniej nas męczyła i skracała spędzony tam czas do minimum.Trójkąt roboczy w małej kuchni dla osoby praworęcznej powinien uwzględniać blat po lewej stronie lodówki, na którym segregujemy zakupy przed rozmieszczeniem ich w szafkach i w lodówce. Dobrze jeśli obok lodówki znajduje się szafka typu cargo na zapasy lub szafka z pojemnymi szufladami.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Materiały prasowe IKEA

POLECANE ARTYKUŁY