BLATY KUCHENNE - JAKIE WYBRAĆ, OPINIE: blaty kuchenne z metalu

Blat kuchenny ze stali jest łatwy do utrzymania w czystości, odporny na wilgoć i niepalny. Przeniesiona z kuchni przemysłowych i profesjonalnych moda na blaty metalowe wiąże się z estetycznymi właściwościami metalu. Blat ze stali w aranżacji wnętrza kuchni ma wady i zalety np.: trudno mu nadać dowolny kształt. Sprawdź, czy blat metalowy sprawdzi się w Twojej kuchni...

Blaty kuchenne z metalu
Blaty kuchenne ze stali
Modne - blaty kuchenne z metalu
Blaty kuchenne ze stali
Blaty kuchenne ze stali

Metal działa w kuchni jak lustro, optycznie powiększa wnętrze, dobrze współgra z innymi stalowymi sprzętami – lodówką, piekarnikiem, kuchenką – ale może też być elementem kontrastującym z innymi, bardziej tradycyjnymi elementami wyposażenia.

Blat można zrobić z aluminium lub ze stali. Najlepsza i najtrwalsza jest odporna na wilgoć i korozję stal kwasoodporna, stal niższej jakości szybciej się przebarwia, trudniej ją wyczyścić, łatwiej ją zarysować, a po jakimś czasie może korodować. Blaty metalowe dobrze łączą się ze stalowymi stelażami.

Do kuchni w stylu dworkowym pasuje blat z rzadko dzisiaj stosowanej blachy miedzianej. Miedziane blaty nabierają patyny i wymagają starannego czyszczenia.

Zalety i wady blatow kuchennych ze stali

Zalety:

  • metal to jeden z najbardziej higienicznych materiałów: nie gromadzą się na nim drobnoustroje, jest łatwy do mycia;
  • jest odporny na wilgoć;
  • jest niepalny.

Wady:

  • blatom z metalu trudno nadać dowolny kształt;
  • blaty z blachy stalowej są niestabilne – wymagają odpowiedniego stelaża z drewna lub ze stali;
  • metal jest zimny w dotyku.
Ocena: 0
Tekst: Anna Wojciechowska Zdjęcia: Piotr Mastalerz, Michał Glinicki, Jacek Kucharczyk, Hanna Długosz

POLECANE ARTYKUŁY