Blat z konglomeratu czy blat z litego kamienia? Sprawdzamy, co bardziej się opłaca

2022-07-22 16:46

Blat z konglomeratu ma wiele zalet i jest dobrą alternatywą dla blatów z litego kamienia. Każdy rodzaj konglomeratu charakteryzuje się innymi właściwościami dlatego, zanim wybierzemy blat, warto zapoznać się z nimi wszystkimi. Jakie są wady i zalety blatu z konglomeratu? Czy jest lepszy od litego kamienia?

Czarny blat kuchenny z konglomeratu
Autor: serwis prasowy marki Zajc Czarny blat w kuchni to intrygujące, ale niezwykle szykowne rozwiązanie

Spis treści

  1. Konglomerat – co to jest. Rodzaje blatów z konglomeratu
  2. Blat z konglomeratu – wady i zalety
  3. Jak czyścić blat z konglomeratu?
  4. Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje

Konglomerat – co to jest. Rodzaje blatów z konglomeratu

Blat z konglomeratu podobnie jak jego odpowiednik z litego kamienia jest wytrzymały i doskonale prezentuje się w każdej kuchni. Co to właściwie jest konglomerat? Mówiąc prosto, konglomerat to zmielony kamień, np. granit, kwarc lub marmur połączony z żywicą poliestrową. Konglomerat wykazuje podobne cechy co jego lity odpowiednik, co w połączeniu ze swoimi unikatowymi właściwościami daje zupełnie nową jakość. Blat z konglomeratu występuje w szerokiej gamie kolorystycznej, może być matowy lub błyszczący. Niektóre modele mają w swojej strukturze drobinki brokatu lub odłamki szkła. Takie zabiegi nie byłyby możliwe przy blacie z litego kamienia.

Na rynku prym wiodą trzy rodzaje blatów z konglomeratu, do produkcji których wykorzystano marmur, kwarc oraz granit. Każdy z użytych surowców wykazuje inne właściwości, dlatego blat z konglomeratu granitowego będzie zupełnie inny niż blat z konglomeratu kwarcowego. Czym różnią się poszczególne konglomeraty?

  1. Konglomerat marmurowy – jest miękki, chłonny, łatwo się odbarwia i plami. Nie jest tak wytrzymały jak kwarc czy granit, a przy tym łatwo się ściera i źle reaguje na wysokie temperatury i ciężkie przedmioty, np. garnki
  2. Konglomerat kwarcytowy – dobrze znosi wilgoć, nie chłonie wody ani innych płynów, jest bardziej wytrzymały niż konglomerat marmurowy. Do jego produkcji można dodać jako spoiwa albo żywicę poliestrową, albo akryl
  3. Konglomerat granitowy – najbardziej wytrzymały z konglomeratów i najcięższy; jest odporny na zarysowania, środki chemiczne i wodę

Kiedy wybrać konglomerat zamiast blatu z litego kamienia? Na pewno wtedy, gdy chcemy cieszyć się trwałym i solidnym blatem o wytrzymałości zbliżonej do litego kamienia, a jednocześnie nie chcemy wydawać dużo pieniędzy. Oczywiście blat z konglomeratu nie jest tani, ale jego cena jest zdecydowanie niższa od blatu z litego kamienia. Sprawdźmy, jakie są zalety i wady blatu z konglomeratu i czy naprawdę warto w niego inwestować.

Zobacz najciekawsze projekty kuchni z Kolekcji Muratora:

Blat z konglomeratu – wady i zalety

Do jednej z największych zalet blatu z konglomeratu jest jego waga. Blaty z litego kamienia są bardzo ciężkie, szczególnie te wykonane z granitu. Do ich transportu i montażu potrzeba kilku osób. Blat z konglomeratu jest o 20% lżejszy, przez co nie wymaga specjalnie wzmacnianych szafek, ponieważ standardowe meble kuchenne powinny bez problemu poradzić sobie z jego ciężarem. Kupując blat z konglomeratu, nasz portfel nie ucierpi na tym w takim stopniu, jak przy zakupie blatu z litego kamienia. Nie dajmy się zwieść, konglomerat jest drogi, ale nie tak jak lity kamień.

Argumentem za kupnem blatu z konglomeratu na pewno jest jego solidność i wytrzymałość. Konglomerat jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wodę, plamy i środki czystości. Ponadto, nie chłonie zapachów i wilgoci, a plamy wystarczy przetrzeć mokrą ściereczką. Konglomerat docenią szczególnie osoby, które dużo czasu spędzają w kuchni, ponieważ materiał ten jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Kiedy zauważymy rysę lub uszczerbek wystarczy miejsce oszlifować, a blat będzie wyglądał jak nowy. Blat z konglomeratu pozwala na zabawy z formą i kolorem, w przeciwieństwie do blatu z litego kamienia. Można dodać do niego barwniki i uzyskać kolor wedle upodobania. Materiał ten dobrze znosi obróbkę, dzięki czemu można tworzyć z niego okrągłe lub nawet pofalowane kształty. Konglomerat, w przeciwieństwie do litego kamienia absorbuje temperaturę otoczenia, dlatego jest cieplejszy niż lity kamień.

Konglomerat może wydawać się materiałem niemal idealnym – jednak jak wszystko, ma swoje wady. W porównaniu z innymi blatami, np. laminowanymi czy drewnianymi, blat z konglomeratu jest dość drogi, więc jeżeli nie chcemy wkładać dużo pieniędzy w sam blat, możemy wybrać produkt wykonany z innego, tańszego materiału. W wyniku obróbki (mielenia kawałków kamienia i spajania ich żywicą), konglomerat traci wiele właściwości, które sprawiają, że kamienne bloki są niemal niezniszczalne. Blat z konglomeratu jest mniej trwały niż lity kamień, źle znosi ostre, druciane szczotki, a także kontakt z chlorem, wybielaczem czy acetonem. Ponieważ przyjmuje temperaturę otoczenia, blat z konglomeratu nie jest odporny na wysokie temperatury ani promieniowanie UV. Każdy kamienny blok jest unikalny, nie ma drugiego takiego samego. Niestety nie można powiedzieć tego o konglomeracie, którego wygląd można modyfikować, tworząc takie same lub bardzo zbliżone wizualnie bloki.

Jak czyścić blat z konglomeratu?

Blat z konglomeratu jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości, dzięki odporności na wilgoć i plamy (chociaż z konglomeratem marmurowym trzeba uważać). By wyczyścić blat z konglomeratu, wystarczy szmatka zwilżona wodą lub delikatnym płynem. Zdecydowanie należy unikać bardzo silnych chemicznych środków jak na przykład chlor, wybielacz czy aceton. Pamiętajmy, że ocet i sok z cytryny mogą być szkodliwe dla konglomeratu marmurowego. Kiedy wyczyścimy blat z konglomeratu, najlepiej wytrzyjmy go do sucha, by uniknąć ewentualnych plam czy odbarwień.

Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje

Akcesoria kuchenne, dzięki którym zlewozmywak może przejąć część funkcji blatu
Nasi Partnerzy polecają