Wyspę może tworzyć sam tylko blat z półką lub szafką. Taka wyspa służy wtedy jako dodatkowe blat do przyrządzania posiłków – również przez kilka osób. Bardziej rozbudowana wyspa to płyta kuchenna z blatem do pracy. Jeśli nie ma miejsca na duży blat, z obu stron kuchenki należy zaplanować miejsce na odstawianie gorących garnków. Najwygodniej będzie, jeśli przylegający do niej blat do odstawiania będzie miał szerokość 40 cm z obu strony, a jeśli nie mamy tyle miejsca, to przynajmniej 30 cm z jednej strony i 20 cm z drugiej.

Rzadziej urządza się wyspę wyposażoną w zlewozmywak. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie, pamiętajmy, że powinien być wyposażony w ociekacz albo podręczną minisuszarkę, a także miejsce na przykład do rozdrabniania i odstawiania produktów. Pod blatem konieczna jest wtedy szafka z koszem na odpadki. Można umieścić tam również zmywarkę.

Najwygodniej jest, gdy na na wyspie znajdzie się zarówno płyta kuchenna, jak i zlewozmywak. Jeśli chcemy tam również przygotowywać posiłki, przylegający do nich blat powinien mieć minimum 45 cm. Taka wyspa ma wtedy około 210 cm długości i 80 cm szerokości, a więc zajmuje dużo miejsca. Blat do pracy można też umieścić poza wyspą, ale powinien być w niedalekim jej sąsiedztwie. Na wyspie możemy też urządzić miejsce do spożywania posiłków. Jeśli z takiego blatu chcemy korzystać, siedząc na krzesłach, jego wysokość powinna wynosić 75 cm.

Dostęp do kuchenki z blatem roboczym ze wszystkich stron pozwala zaprosić do wspólnego gotowania domowników i czasami gości. Przygotowanie nawet wielodaniowego obiadu zajmie mniej czasu i będzie mniej uciążliwe. Dzisiaj, kiedy rodzina ma niewiele czasu na przebywanie ze sobą, nawet godzina poświęcona przygotowaniu kolacji może być dobrze spędzonym wspólnie czasem. Nowe możliwości pojawiają się, jeśli na wyspie jest blat, przy którym można jeść posiłki.