Materiałów do wyrobu blatów kuchennych jest naprawdę dużo. Osoby praktyczne najpierw zwrócą uwagę na trwałość i jakość, oszczędni na cenę. Dla pedantów najważniejsza będzie łatwość utrzymania w czystości. Esteci pomyślą przede wszystkim o kolorystyce kuchni, stylu, w jakim jest utrzymana, i urodzie pasującego do niej tworzywa, z którego zrobiony będzie blat. Z bogatej oferty producentów można na szczęście wybrać taki, który najlepiej spełni nasze oczekiwania.

Rodzaje blatów kuchennych - materiały, zalety i wady...

BLATY KUCHENNE: Blaty drewniane - OPINIE

Najlepsze na blaty drewniane jest twarde drewno drzew liściastych. Powinno to być drewno klejone, gdyż zabezpiecza to blat przed odkształceniem, oraz zaolejowane, polakierowane lub pokryte np. melaminą, by ochronić powierzchnię przed wilgocią. Drewniane blaty najczęściej robi się na zamówienie, ale można też kupić gotowe. Grubość od 27 mm, długość do 3100 mm.

  • Zalety: trwałość; odporność na wodę, chemikalia oraz wysokie temperatury (gdy drewno jest zaimpregnowane); da się odświeżyć domowymi sposobami; uroda naturalnego tworzywa
  • Wady: możliwość mechanicznego uszkodzenia; nie da się łączyć bezspoinowo.

BLATY KUCHENNE: Blaty kamienne - OPINIE

Większość blatów kamiennych impregnuje się dla ochrony przed działaniem wody, zarysowaniami itp. Wszystkie robione są na indywidualne zamówienia. Są idealne do zagniatania ciasta. Można je wykonać z granitu, marmuru i trawertynu.

  • Zalety: trwałość; odporność na wodę, chemikalia, wysoką temperaturę, pęknięcia i zarysowania; łatwość utrzymania w czystości;
  • Wady: wysoka cena.

BLATY KUCHENNE: Blaty konglomeratowe - OPINIE

W skład konglomeratu wchodzi kruszywo kamienne (np. marmurowe, granitowe) i łączące go żywice poliestrowe. Tak powstałe płyty zachowują urodę kamieni. Grubość blatu z konglomeratów kamiennych 30 mm, długość do 3000 mm.

  • Zalety: wyglądem przypominają naturalny kamień; łatwość utrzymania w czystości.
  • Wady: co pewien czas wymagają impregnacji; wysoka cena.

BLATY KUCHENNE: Blaty kompozytowe - OPINIE

Kompozyty, to mieszanki minerałów ze spoiwem akrylowym i pigmentami. Blaty kuchenne robi się na bazie białych płyt laminowanych lub MDF, pokrywając je 6-16 mm warstwą kompozytu. Blaty z kompozytów dają się dowolnie kształtować, więc mogą mieć przeróżne kształty, a przy łączeniach nie widać spoin. Wyróżniają się bogatą paletą barw i wzorów. Na rynku dostępne są blaty z materiałów m.in. o nazwach Corian (produkt firmy DuPont) i Staron (produkt firmy Samsung).

  • Zalety: niezwykła trwałość; odporność na uderzenia, zarysowania, zaplamienia, chemikalia, wilgoć, wysoką temperaturę; łatwość utrzymania w czystości; mozliwość renowacji.
  • Wady: wysoka cena.

BLATY KUCHENNE: Blaty pokryte płytkami ceramicznymi - OPINIE

Blat z płytek ceramicznych można zamówić w studiu kuchennym albo zrobić samodzielnie - naklejając odpowiednie płytki na płytę wiórową. Najlepsze na blaty są płytki gresowe. Długość takiego blatu będzie równa długości płyty, a grubość to grubość płyty powiększona o wymiar płytki.

  • Zalety: jeśli użyjemy odpowiedniego rodzaju gresu, to będzie on twardy, odporny na ścieranie, wilgoć i zarysowania; ciekawy efekt
  • Wady: problematyczne zaokrąglonym fugi, które trzeba dokładnie czyścić.

BLATY KUCHENNE: Blaty ze stali (stalowe) - OPINIE

Kuchenne blaty stalowe można zamówić w studiu kuchennym, u producenta albo w niektórych firmach oferujących zlewozmywaki. Zwykle jest to płyta wiórowa lub pilśniowa (V 100 Ż w firmie Franke) pokryta ok. 3 mm warstwą stalowej blachy. Blaty ze stali mogą być wykończone fryzem pod kątem 90– albo zaokrąglonym. Łączy się je prostopadle lub skośnie. Maksymalna długość to długość płyty, a grubość 30-40 mm.

  • Zalety: odporność na wysoką temperaturę, wodę, zaplamienia, uderzenia; łatwość utrzymania czystości;
  • Wady: każdorazowo powinno się je wycierać do sucha, bo tak jak na zlewozmywaku mogą zostawać ślady po wodzie.

BLATY KUCHENNE: Blaty szklane - OPINIE

Na blaty szklane idealnie nadaje się szkło klejone. Składa się ono z dwóch tafli przedzielonych dwiema warstwami folii. Jest bardzo bezpieczne (nawet stłuczonym nie można się pokaleczyć). Można też użyć szkła hartowanego. Tego typu blaty robi się wyłącznie na zamówienie. Grubość i długość blatu ze szkła klejonego jest nieograniczona, w przypadku hartowanego grubość zaczyna się od 10 mm.

  • Zalety: bardzo wysoka trwałość; twardość kamienia; odporność na zarysowania, stłuczenie, wilgoć, wodę, zaplamienia; łatwość utrzymania w czystości; kolorowe: hartowane jest również trwałe - może być matowe (piaskowane lub satynowane);
  • Wady: wysoka cena, a w przypadku szkła hartowanego konieczność dokładnego wycierania, by nie zostawały smugi.

BLATY KUCHENNE: Blaty z płyt laminowanych - OPINIE

Blaty z płyt laminowanych, to po prostu płyty wiórowe pokryte warstwą laminatu. Brzegi mogą mieć wykończone listwą z PCW albo zaokrąglone, tzw. płyty postformingowe. Blaty laminowane są najtańsze, mają niezwykłe bogactwo kolorów i wzorów od imitacji drewna, kamienia, metalu po kolory tęczy. Mogą być matowe lub z połyskiem. Grubość blatu od 28 mm, długość standardowa 2500-3000 mm.

  • Zalety: trwałość; odporne na temp. do 180 stopni C, wilgoć; łatwość utrzymania w czystości, kilkadziesiąt kolorów i wzorów
  • Wady: te z połyskiem można zarysować; jeśli brzegi blatu będą miały zbyt częsty kontakt z wodą, a nie będą zabezpieczone, płyta może pęcznieć.