Bateria na miarę kuchni

2008-03-15 1:00

Zlew bez baterii? Niemożliwe! Jednak, wybór konkretnej baterii może być problemem. Na co zwracać uwagę i jak dopasować baterię do potrzeb? Czym się sugerować przy jej kupnie? I w końcu - jaką wybrać?

Bateria na miarę kuchni
Autor: Krzysztof Zasuwik

Po pierwsze - sposób montażu baterii

Pierwszą rzeczą, na jaką trzeba się zdecydować jest sposób montażu baterii. Może to być bateria stojąca lub naścienną. Naścienne montowane są coraz rzadziej, może ze względu na to, że wersje stojące są wygodniejsze w użyciu. Baterie stojące są jednootworowe – montuje się je w otworze zlewozmywaka lub w blacie. Rzadko zdarzają się baterie kuchenne dwuotworowe.

Jeśli chcemy pod zlewem podłączyć pralkę lub zmywarkę, warto wybrać model wyposażony w odpowiedni zawór. Gdy zlew znajduje się pod oknem, lepiej by wylewka baterii była wyjmowana – łatwiej wówczas otwierać okno.

Nie bez znaczenia jest sposób podłączenia baterii do instalacji wodociągowej. Montaż jest łatwiejszy, gdy baterię można podłączyć przy użyciu elastycznych, a nie sztywnych rurek.

Podłączając baterię warto zamontować filtr siatkowy, zabezpieczający głowicę przed zanieczyszczeniami z instalacji. Niektóre modele są wyposażone w taki filtr, do innych – trzeba go dokupić.

Wysokość montażu baterii też nie jest bez znaczenia – im wyżej znajduje się wypływ z wylewki, tym wygodniej podstawić pod kran duży pojemnik i napełnić go wodą. Z drugiej strony, z wysokiej wylewki woda bardziej się rozpryskuje.

Wylewka i uchwyty baterii kuchennej

baterie z wylewką pochylaną (ruchomą) lub nieruchomą. Pochylana wylewka ma swoje plusy – woda mniej się rozpryskuje.

Bardziej oszczędna jest bateria jednouchwytowa. Wodę o żądanej temperaturze uzyskuje się z niej w krótszym czasie niż z baterii dwuuchwytowej. Są baterie wyposażone w ogranicznik wypływu wody, a zatem oszczędne. W niektórych modelach baterii kuchennych są również ograniczniki temperatury wody – dzięki nim niebezpieczeństwo poparzenia się gorącą wodą jest znikome.

Materiał na baterie

Baterie wykonane są najczęściej z mosiądzu. Głowice w bateriach są zwykle ceramiczne. Kolorystyka baterii kuchennych jest bardzo urozmaicona – dostosowana do wystroju wnętrza. Najpopularniejsze są baterie chromowane i satynowe. Można spotkać białe, mosiężne, złote, tytanowe, czerwone, granatowe, zielone, beżowe...

W kuchni można zamontować także baterię sterowaną elektronicznie, gdzie wypływ wody uruchamiany jest fotokomórką. Bateria taka wymaga podłączenia do sieci elektrycznej.