Apetyczne oświetlenie kuchenne: jakie światło w kuchni

 Oświetlenie kuchni

Fot. Marcin Czechowicz

Dobre światło w kuchni jest warunkiem sukcesów kulinarnych, tworzy odpowiedni nastrój a także podnosi walory estetyczne pomieszczenia oraz przyrządzanych potraw. Oświetlenie kuchenne powinno być dobrze przemyślane, aby było funkcjonalne i pasowało do aranżacji kuchni. Ważne jest również oświetlenie stołu, przy którym spożywamy posiłki. Podpowiadamy, jakie oświetlenie kuchni sprawi, że będzie w niej apetycznie.

Oświetlenie kuchenne powinno być dobrze zaprojektowane i dokładnie przemyślane. Nowoczesna kuchnnia wymaga kilku rodzajów oświetlenia - ważne jest oświetlenie główne, dobrze doświetlone blaty robocze, oświetlenie nad stołem oraz  punkty świetlne planowane wraz z wystrojem kuchni. Światło w kuchni ma być funkcjonalne, podkreślać walory wystroju wnętrza oraz sprawiać, że przyrządzane przez nas potrawy będą wyglądały bardziej apetycznie.

Oświetlenie kuchenne: barwy światła

  • Funkcjonalność barwy - warto stosować źródła światła o ciepłej barwie – w zimnym świetle potrawy wyglądają mało apetycznie. Ciepła barwa światła wprowadza nastrój relaksu, uspokaja.
  • Nowe źródła światła - do niedawna światło ciepłe dawała żarówka, zimne zaś świetlówki i LED-y. Dzisiaj zarówno halogeny, jak i świetlówki oraz lampy LED-owe mogą dawać ciepłe światło.
  • Temperatura światła - odcień bieli światła określa temperatura barwowa (TC) mierzona w stopniach Kelvina. Światło ciepłe ma temperaturę barwową poniżej 3300 K, a zimne powyżej 5000 K.
  • Wskaźnik oddawania barw(Ra) - jego maksymalną wartość (100) przypisuje się światłu dziennemu. W kuchni sprawdzi się światło o Ra powyżej 80.
  • Ważne cyfry - źródła światła są oznaczone trzycyfrowym kodem – pierwsza cyfra określa współczynnik oddawania barw, pozostałe temperaturę barwową. I tak świeże mięso w świetle 827 będzie soczyste i czerwone, a w barwie 960 będzie mało apetyczne ze względu na wysoką temperaturę barwową (60, czyli 6000 K).
 Oświetlenie stołu

Nad stołem warto zastosować źródła światła o ciepłej barwie – w zimnym świetle potrawy wyglądają mało apetycznie.

Fot. Marcin Czechowicz

Oświetlenie nad stołem

Stół jadalniany wymaga jasnego, odpowiednio doświetlającego całe pomieszczenie światła ogólnego – dobrym jego źródłem są świetlówki kompaktowe o mocy 16 W. Równocześnie oświetlenie nad stołem służy podkreśleniu jego funkcji i urody. Ułatwia też optyczne wydzielenie części jadalnej i nadaje jej intymny charakter, a podczas posiłków eksponuje potrawy i podkreśla urodę zastawy stołowej. Instalując oprawę nad stołem, pamiętajmy, że światło padające na jego blat powinno stwarzać atmosferę bliskości. Najlepiej w tej roli sprawdzają się lampy z kloszami skierowanymi do dołu – wówczas główny strumień światła najefektywniej działa w obrębie klosza, a do wnętrza dociera przedostające się przez oprawę światło rozproszone. Lampa nie może oślepiać siedzących przy stole osób. Światło winno padać na cały stół – nad takim o szerokości do 120 cmoprawę zawiesza się 50 cm nad blatem, nad większym – 80 cm. Lampy powinny mieścić się w zarysie blatu symetrycznie względem jego środka.

Ocena: 0
Tekst: Anna Wojciechowska Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY