Apetyczne oświetlenie kuchenne: jakie światło w kuchni

 Oświetlenie kuchni

Oświetlenie kuchni

Fot. Marcin Czechowicz

Dobre światło w kuchni jest warunkiem sukcesów kulinarnych, tworzy odpowiedni nastrój a także podnosi walory estetyczne pomieszczenia oraz przyrządzanych potraw. Oświetlenie kuchenne powinno być dobrze przemyślane, aby było funkcjonalne i pasowało do aranżacji kuchni. Ważne jest również oświetlenie stołu, przy którym spożywamy posiłki. Podpowiadamy, jakie oświetlenie kuchni sprawi, że będzie w niej apetycznie.

Oświetlenie kuchenne powinno być dobrze zaprojektowane i dokładnie przemyślane. Nowoczesna kuchnnia wymaga kilku rodzajów oświetlenia - ważne jest oświetlenie główne, dobrze doświetlone blaty robocze, oświetlenie nad stołem oraz  punkty świetlne planowane wraz z wystrojem kuchni. Światło w kuchni ma być funkcjonalne, podkreślać walory wystroju wnętrza oraz sprawiać, że przyrządzane przez nas potrawy będą wyglądały bardziej apetycznie.

Oświetlenie kuchenne: barwy światła

  • Funkcjonalność barwy - warto stosować źródła światła o ciepłej barwie – w zimnym świetle potrawy wyglądają mało apetycznie. Ciepła barwa światła wprowadza nastrój relaksu, uspokaja.
  • Nowe źródła światła - do niedawna światło ciepłe dawała żarówka, zimne zaś świetlówki i LED-y. Dzisiaj zarówno halogeny, jak i świetlówki oraz lampy LED-owe mogą dawać ciepłe światło.
  • Temperatura światła - odcień bieli światła określa temperatura barwowa (TC) mierzona w stopniach Kelvina. Światło ciepłe ma temperaturę barwową poniżej 3300 K, a zimne powyżej 5000 K.
  • Wskaźnik oddawania barw(Ra) - jego maksymalną wartość (100) przypisuje się światłu dziennemu. W kuchni sprawdzi się światło o Ra powyżej 80.
  • Ważne cyfry - źródła światła są oznaczone trzycyfrowym kodem – pierwsza cyfra określa współczynnik oddawania barw, pozostałe temperaturę barwową. I tak świeże mięso w świetle 827 będzie soczyste i czerwone, a w barwie 960 będzie mało apetyczne ze względu na wysoką temperaturę barwową (60, czyli 6000 K).
 Oświetlenie stołu

Oświetlenie stołu

Fot. Marcin Czechowicz

Oświetlenie nad stołem

Stół jadalniany wymaga jasnego, odpowiednio doświetlającego całe pomieszczenie światła ogólnego – dobrym jego źródłem są świetlówki kompaktowe o mocy 16 W. Równocześnie oświetlenie nad stołem służy podkreśleniu jego funkcji i urody. Ułatwia też optyczne wydzielenie części jadalnej i nadaje jej intymny charakter, a podczas posiłków eksponuje potrawy i podkreśla urodę zastawy stołowej. Instalując oprawę nad stołem, pamiętajmy, że światło padające na jego blat powinno stwarzać atmosferę bliskości. Najlepiej w tej roli sprawdzają się lampy z kloszami skierowanymi do dołu – wówczas główny strumień światła najefektywniej działa w obrębie klosza, a do wnętrza dociera przedostające się przez oprawę światło rozproszone. Lampa nie może oślepiać siedzących przy stole osób. Światło winno padać na cały stół – nad takim o szerokości do 120 cmoprawę zawiesza się 50 cm nad blatem, nad większym – 80 cm. Lampy powinny mieścić się w zarysie blatu symetrycznie względem jego środka.

Ocena: 0
Tekst: Anna Wojciechowska Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY

Jak bez błędów urządzić kuchnię. Jakie meble kuchenne wybrać? Zobacz, co jest modne w kuchni? Jaka kuchnia będzie funkcjonalna, wygodna, przytulna. Jakie kupić szafki kuchenne i blaty. Jakie będą pasować fronty szafek: szafki lakierowane, szafki drewniane, szkło w kuchni. Jakie wybrać oświetlenie do kuchni. Lampy wiszące nad stołem, oświetlenie blatów roboczych. Kupujemy stoły i krzesła do kuchni i jadalni. Co zamiast tradycyjnych płytek w kuchni. Jaki wybrać zlew do kuchni, jakie baterie kuchenne. Meble kuchenne drewniane, meble kuchenne fornirowane.