Wyspa kuchenna to coraz popularniejsze rozwiązanie w projektach wnętrz. Od czasu, kiedy gotowanie okrzyknięto stylem życia, króluje ona we wnętrzu będąc wielofunkcyjną przestrzenią zarówno w kuchni otwartej, jak i zamkniętej. Tak – wbrew pozorom, wyspa kuchenna nie jest zarezerwowana jedynie do projektów zakładających połączenie salonu z kuchnią. Co warto wiedzieć o wyspie kuchennej? W jaki sposób urządzić kuchnię z wyspą? Podpowiadamy, doradzamy, inspirujemy.

Wyspa kuchenna w kuchni tradycyjnej

Mówiąc o kuchni tradycyjnej, mamy na myśli kuchnię, która stanowi osobne, zamknięte pomieszczenie. Jest odizolowanym od reszty wnętrz domu pomieszczeniem, które stanowi funkcję typowo roboczą. W tej sytuacji, kuchnia powinno mieć ok. 15 mkw. Przyjmuje się, że minimalne wymiary wyspy kuchennej wynoszą: 380 cm długości i 360 cm szerokości. Minimalną długość kuchni należy obliczyć, dodając długość najprostszej wyspy (będącej blatem roboczym – 80 cm), do odległości od niej do ścian po obu stronach (czyli 2 × 120 cm), co daje 320 cm. Jednakże ze względu na konieczność zmieszczenia również lodówki oraz szafki, niezbędne jest dodanie co najmniej z jednej strony ich minimum 60 cm – i tak mamy minimalną długość kuchni – 380 cm. Identycznie postępujemy, obliczając szerokość. Składają się na nie: szerokość wyspy – 60 cm + obejście 2 × 120 cm, a do tego szafki, chociaż z jednej strony – 60 cm. Stąd minimalną szerokość pomieszczenia określa się na ok. 360 cm

Otwarta kuchnia z wyspą, czyli salon z kuchnią

Wyspa kuchenna, która zaplanowana jest w otwartym wnętrzu stanowiącym salon z kuchnią, zazwyczaj wyznacza granice pomiędzy poszczególnymi strefami. Jeśli zatem ma zabudowę w kształcie litery „U", powinna mieć co najmniej 360 cm długości. Wynik taki dają: długość wyspy (aby blat roboczy był funkcjonalny, powinien mieć ok. 80 cm), odległość pomiędzy nią a szafkami (po 80 cm) oraz głębokość szafek (2 × 60 cm), co daje 360 cm. Przy zabudowie w kształcie „L" zyskamy natomiast 60 cm.