Zioła w kuchni, choćby tylko te najbardziej popularne jak bazylia, tymianek, kurkuma, cząber, lubczyk, kolendra, gorczyca, świeży imbir, owoce jałowca, rozmaryn, kozieradka, pieprze w różnych odmianach, kardamon czy ostre papryczki, są coraz częściej hodowane w przestrzeni domowej. Organizujemy je w najróżniejszych miejscach i w zależności od możliwości w kuchni i ilości hodowanych ziół, eksperymentujemy z nowymi doniczkami, szklarenkami czy systemami do uprawy zieleni w domu. Jak najciekawiej eksponować zioła w kuchni by stały się nie tylko podręcznym składnikiem codziennych, świeżych potraw, ale i atrakcyną dekoracją naszej kuchni?

Zioła w kuchni: zimowa szklarnia na zioła

Szklarnie w wersji mini, przystosowane do parapetów i otwartych półek, nie tylko latem sprzyjają hodowli ziół w kuchni. Kumulacja odpowiedniej dla ziół w kuchni temperatury i nasłonecznienia w szklarence sprzyja roślinom. Z kolei delikatne, szklane domki szklarenkowe, przypominające dekoracyjne lampiony, są w zgodzie z współczesnym trendem ażurowej i przeziernej aranżacji wnętrz.

Czytaj też: Zielnik w kuchni >>>

Zioła w kuchni: zioła dobrze oprawione

Zioła w kuchni oprawione w estetyczną, ścienną ramę z funkcją samonawadniającą? Czy to w ogóle możliwe? Zielone ramy z ulubionymi ziołami w kuchni nie zabierają cennego miejsca na blacie czy parapecie. Możemy je powiesić na ścianie, w okolicach zlewu czy w przestrzeni bliższej już salonowi, gdy dysponujemy niewielkim aneksem kuchennym. Ramę dla roślin, tak jak osłonki doniczek, możemy wybrać w pasującym do wnętrza kolorze i wykończeniu. Rośliny również dobieramy samodzielnie (mogą być to zarówno popularne zioła, jak i np. dekoracyjne kapusty czy dotleniające wnetrze różne odmiany paproci). 

Czytaj też: Skrzynka na zioła ZRÓB TO SAM >>>

Zioła w kuchni: do góry... kłączami

Zioła w kuchni w odwrocie, czyli uprawiane w specjalnie do tego zaprojektowanych doniczkach, które wiszą w powietrzu (np. ponad wyspą kuchenną) i pozwalają roślinie swobodnie opadać liśćmi w dół. Dzięki specjalnej doniczce ziemia z doniczki nie osypuje się, a my oszczędzamy znaczną część cennego miejsca w kuchni. Uprawiając przysufitową plantację ziół w kuchni, stworzony do ekspozycji roślin w domu parapet scalić możemy z przestrzenią blatu kuchennego i uzyskać więcej miejsca do przygotowywania świeżych potraw z ziołami. A wszystko blisko,  na wyciągnięcie ręki.

Czytaj też: Porządki w zielniku POMYSŁY >>>

 Florama na zioła i przyprawy w kuchni

Florama na zioła i przyprawy w kuchni pomoże w zachowaniu ładu i porządku w uprawie, a także skróci do minimum konieczność dbania o rośliny (wystarczy raz na kilka tygodni uzupełnić zbiorniczek z wodą floramy!). Do tego zawieszona na ścianie oszczędza cenne miejsce w małej kuchni. Fot. Florabo

Fot. materiały prasowe

Zobacz też:

NIE PRZEGAP

Wyspa kuchenna w aranżacji kuchni z salonem
camera

TOP 10 najmodniejszych roślin do salonu GALERIA ZDJĘĆ

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 0
Tekst: Agnieszka Zawadzka Zdjęcia: Janek Demków, Magda Kazimierczuk, Konrad Kalbarczyk, Mariusz Bykowski, materiały prasowe, Thinkstockphotos.com, Monika Czerwińska-Konarska

POLECANE ARTYKUŁY