Warzywa są bardzo wrażliwe na niską lub wysoką temperaturę, dlatego tak ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach. Koszyk z warzywami nie powinien stać ani na słońcu, ani w lodówce – różne warzywa lubią różne temperatury, dlatego należy przechowywać je osobno.

Jakie są ogólne zasady przechowywania warzyw?

Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn:

  • Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe.
  • Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu.
  • Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu.
  • Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże.
  • Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo!
  • Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.

Jak przechowywać warzywa w lodówce?

Niemal wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. Wyjątkami są: pomidory, ogórki, ziemniaki, cebula i czosnek.

Te warzywa najlepiej czują się na świeżym powietrzu: pomidory i ogórki trzymajmy w miseczkach, cebulę i ziemniaki w zaciemnionych miejscach (np. szafkach lub piwniczkach).

..  Czyszczenie lodówki – jak to robić? >>>

O czym pamiętać, przechowując warzywa w lodówce?

  • Marchew, pietruszkę, buraki, kapusty, papryki przechowujmy na najniższej półce w lodówce.
  • Obok papryki nie kładźmy żółtych warzyw (papryka wytwarza etylen, przez co inne warzywa szybko tracą jędrność).
  • Spód szuflady w lodówce, gdzie przechowujemy część warzyw, wyłóżmy ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci.
  • Nie przykrywajmy szczelnie zielonych warzyw (nie mając dostępu do powietrza, produkują rakotwórcze azotyny).

Jakie akcesoria do przechowywania warzyw warto kupić?

  • plastikowe pojemniki, które ułatwią nam segregację warzyw w lodówce;
  • pojemniki, które zawierają odpowietrzniki, umożliwiające dopływ powietrza;
  • pojemniki do przechowywania ziół w lodówce, które intensywnie pachną (np. szczypiorku);
  • podkładki antybakteryjne, którymi wyłożymy spody szuflad;
  • wiklinowe koszyki, w których położymy pomidory czy ogórki.

..  Jak przechowywać owoce w domu? >>>

Jak przechowywać czosnek?

Czosnek przechowujemy poza lodówką. Najlepiej jest trzymać go w miseczce lub wiklinowym koszyku.

Jak przechowywać cebulę?

Cebulę także przechowujemy poza lodówką. Dobrze jest trzymać ją w zaciemnionym miejscu.

Jak przechowywać imbir?

Imbir trzymamy w chłodnym miejscu. Aby dłużej był świeży, można owinąć go papierem i włożyć do lodówki.

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi trzymamy w lodówce, na niskiej półce. Aby dłużej zachować ich świeżość, można włożyć je do pojemnika z zimną wodą.

Jak przechowywać pomidory?

Pomidory trzymamy poza lodówką. Aby nie utraciły smaku, wystarczy położyć je w miseczce czy koszyku wiklinowym na blacie kuchennym. Można je również trzymać w papierowych torbach.

Jak przechowywać ogórki?

Ogórki również przechowujemy poza lodówką – w miskach lub koszykach. Nie trzymamy ich w foliowych torbach.

Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki przechowujemy w lodówce, w temperaturze do 2 stopni Celsjusza. W temperaturze poniżej 0 szybko stają się wodniste i tracą swoje właściwości.

Jak przechowywać dynię?

Dynię przechowujemy poza lodówką. Wystarczy położyć ją w chłodnym miejscu i pamiętać, by nie wystawiać jej na słońce.

Jak przechowywać rukolę?

Rukolę trzymamy w pojemniku w lodówce. Dobrze jest wcześniej umyć ją i delikatnie osuszyć. Nie róbmy tego zbyt dokładnie – wilgoć uchroni rukolę przed utratą świeżości.

Jak przechowywać brokuły?

Brokuły trzymamy w chłodnym miejscu, z dala od dużego natężenia promieni słonecznych. Najlepiej jest trzymać je w lodówce, w temperaturze 2 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki trzymamy w chłodnych i zaciemnionych miejscach: piwniczkach lub szafkach. Dobrze jest trzymać je w worku z materiału.

Jak przechowywać paprykę?

Paprykę przechowujemy w lodówce, ale z dala od żółtych warzyw.

Stosując się do tych wskazówek, będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżymi warzywami. Jarzyny nie stracą również swoich cennych właściwości odżywczych: witamin i minerałów.