PROJEKT KUCHNI: jak dobrze zaplanować kuchnię. RADZI EKSPERT

2013-05-15 15:54

Remont kuchni nie zawsze musi wywrócić nasz dom do góry nogami i przewyższyć planowane koszty. Dobry projekt kuchni to podstawa na pomyślny przebieg remontu. Zobacz, jak stworzyć projekt kuchni, który zagwarantuje satysfakcję i przyjemnosć z jej korzystania.

Kuchnia
Autor: Marcin Czechowicz Projekt kuchni

Spis treści

  1. PROJEKT KUCHNI: układ sprzętu i mebli w kuchni
  2. PROJEKT KUCHNI: zakup nowoczesnego sprzętu AGD
  3. PROJEKT KUCHNI: układ mebli
  4. PROEJKT KUCHNI: montaż

Projekt kuchni wymaga gruntownego przemyślenia. Z pomocą ekspertów radzimy, jak wykonać dobry projekt kuchni, aby wnętrze było przestronne i funkcjonalne. Zanim wstawisz meble i sprzęt do kuchni dowiedź się, gdzie powinny stać, by cieszyć się dobrze urządzoną kuchnię.

PROJEKT KUCHNI: układ sprzętu i mebli w kuchni

Układ sprzętu i mebli w ciąg technologiczny lub trójkąt roboczy to dwie, przemyślane możliwości zaprojektowania wnętrza kuchni, polecane przez architektów wnętrz. Projekt kuchni musi przede wszystkim zapewnić wygodne i sprawne krzątanie się po kuchni i przygotowywanie posiłków. Ergonomiczny, czyli zapewniający funkcjonalny układ sprzętów i stanowisk pracy, zaczyna się od lodówki. Potem w projekcie kuchni powinno być uwzględnione miejsce na odkładanie produktów żywnościowych, dalej zlewozmywak, miejsce do pracy (gotowania i zmywania) i kuchenka, za którą też powinniśmy przewidzieć fragment blatu na odstawianie garnków. Jeśli układ kuchni na to pozwala, urządzając ją, warto stworzyć tzw. trójkąt roboczy, czyli tak zainstalować zlew, lodówkę i kuchenkę, by na planie pomieszczenia tworzyły wierzchołki trójkąta. Suma wszystkich ramion nie powinna przekraczać 7 m – im odległość między tymi sprzętami będzie mniejsza, tym wygodniej będzie się pracowało. Jeżeli kuchnia jest zamknięta, warto wygospodarować chociaż niewielkie miejsce do jedzenia.

PROJEKT KUCHNI: zakup nowoczesnego sprzętu AGD

Projekt kuchni to nie tylko meble. Do swojej kuchni na pewno wstawisz również nowy sprzey AGD. Zanim wybierzesz, zwrócić uwagę na energię, jaką będzie zużywał. To ważne, bo sprzęt AGD pochłania, aż 40–50% energii elektrycznej zużywanej w domu. Najwięcej pobiera lodówka z zamrażalnikiem (20,4%), nieco mniej kuchenka elektryczna (19,6%), a zmywarka 0,5%. Warto więc szukać w sklepach najbardziej energooszczędnego AGD. I choć zwykle jest droższe o 20–30%, to wydatek, który się opłaca. Taka inwestycja w sprzęt AGD zwróci się już po roku użytkowania.

PROJEKT KUCHNI: układ mebli

Przemyśl wszystkie elementy mebli w swoim projekcie kuchni: jaki planujesz rozmiar i układ szafek, zabudowy sprzętu i rodzaj blatu. Jeżeli planujemy skorzystać z gotowych zestawów mebli, do sklepu musimy przyjść z planem pomieszczenia. Na miejscu sprzedawca przygotuje z nami projekt, ale by był dokładny, powinniśmy w domu sprawdzić wszystkie odległości z planem. Planując szafki tuż przy oknie, warto mieć na uwadze jego umiejscowienie i wysokość parapetu, by nie okazało się, że zamontowana szafka będzie zasłaniać okno lub uniemożliwi jego otwieranie. Ważną kwestią w projekcie kuchni jest także zabudowa lodówki i zmywarki. Decyzję musimy podjąć już na etapie projektu, ponieważ potrzebne będą dokładne wymiary sprzętu. Istotny jest również blat. Może się zdarzyć, że w ofercie sklepu nie znajdziemy takiej długości, która będzie nam odpowiadać (gotowe występują do 2,5 metra). W takiej sytuacji musimy liczyć się z jego zamówieniem i długim czasem oczekiwania lub łączeniem dwóch blatów w jeden.

PROEJKT KUCHNI: montaż

W sklepie należy zwrócić także uwagę na cenę i termin montażu sprzętu i szafek. Często wynajęta przez nas ekipa zrobi to szybciej i taniej. Jeżeli planujemy pozostawienie instalacji gazowej, koniecznie dopytajmy, czy monter ma odpowiednie pozwolenia. By uniknąć dodatkowych kosztów, warto postawić na fachowca, który ma wszystkie niezbędne uprawnienia.