Patelnia tytanowa: właściwości, zalety, wady

2019-10-02 14:47

Patelnia tytanowa to model uznany za najtrwalszy. Można jej używać i na tradycyjnym palniku, i na indukcji. Poznaj rodzaje oraz zalety patelni tytanowej.

Patelnia tytanowa
Autor: materiały prasowe Naczynia z powłoką ceramiczno-tytanową marki Scanpan

Spis treści

  1. Patelnia tytanowa i jej rodzaje
  2. Właściwości i zalety patelni tytanowych
  3. Czy patelnia tytanowa ma wady?

Patelnia tytanowa zwykle składa się z aluminium lub solidnej stali, które są pokryte nieprzywierającą warstwą tytanu. Ma mnóstwo zalet, które warto poznać.

Patelnia tytanowa i jej rodzaje

Patelnia tytanowa jest z pewnością jedną z najlepszych dostępnych na rynku. W sklepach znajdziemy różne jej rodzaje: klasyczne patelnie tytanowe do przygotowywania różnych dań, patelnie tytanowe do naleśników czy też patelnie grillowe – do przysmaków bez dodatku tłuszczu. Coraz łatwiej możemy również zasmakować potraw kuchni azjatyckiej przyrządzanych w domowym zaciszu. Do tego zaś idealnie nada się patelnia tytanowa typu wok.

..  Jak wybrać dobrą patelnię do naleśników? >>>

Właściwości i zalety patelni tytanowych

  • Tytan jest przede wszystkim bardzo wytrzymałym materiałem. Dlatego jeśli zależy nam na odporności patelni, to wybór tej wykonanej z tytanu będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki niej możemy zapomnieć o wymianie patelni na nową nawet przez kilkanaście lat.
  • Potraktowanie powłoki patelni tytanowej metalowymi sztućcami nie spowoduje zarysowań.
  • Warto też pamiętać, że patelnia tytanowa szybko oraz równomiernie się rozgrzewa. Oznacza to mniejsze zużycie energii. Ponadto przygotowywane dania nie będą się przypalać. Z łatwością zdejmiemy je również z patelni (bez ciągłego skrobania łopatką).
  • Ponieważ patelnia tytanowa dobrze utrzymuje ciepło, możemy ją szybko rozgrzać, a potem zmniejszyć ogień (zużyjemy mniej energii).
  • Nieprzywierająca powłoka tytanowa to świetna opcja dla osób, które chcą używać mniej tłuszczu do gotowania. Oprócz tego patelnię tytanową bardzo łatwo utrzymać w czystości.
  • Wysoka jakość wykonania patelni tytanowej oznacza także to, że w trakcie korzystania z niej nie ma ryzyka wydzielania się szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby zepsuć nie tylko smak przygotowanej potrawy, lecz także zaszkodzić naszemu zdrowiu.
  • Dodatkowym atutem patelni tytanowej jest możliwość jej mycia w zmywarce.
  • Patelni tytanowych można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym na indukcji.

..  Wszystko o patelni granitowej >>>

Czy patelnia tytanowa ma wady?

Największą (i w zasadzie jedyną) wadą patelni tytanowej jest jej wysoka cena, która zdecydowanie przewyższa koszty patelni kamiennych czy tych z różnorodnymi powłokami nieprzywierającymi.

..  Patelnia stalowa i jej właściwości >>>

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany