Patelnie ceramiczne cieszyły się dużą popularnością w latach 90. Wtedy nikt nie mówił głośno o tym, że smażenie mięsa na dużej ilości tłuszczu może negatywnie wpływać na układ trawienny i na zdrowie w ogóle. Dziś standardy się zmieniły. Chcemy jeść posiłki, które są przygotowywane na minimalnej ilości tłuszczu. Czy patelnia ceramiczna pomoże nam je przygotować?

Jakie są zalety patelni ceramicznej?

Patelnie ceramiczne tworzone są z gliny i minerałów, które poddawane są obróbce termicznej w bardzo wysokiej temperaturze. Z tego względu patelnie ceramiczne uważane są za naturalne. Można na nich smażyć posiłki do 400 stopni Celsjusza (uważa się, że maksymalna temperatura, jaką osiągamy w trakcie smażenia, to 300 stopni Celsjusza, dlatego patelnie te są bezpieczne dla naszych organizmów).

Patelnie ceramiczne są również bardzo odporne zarysowania czy uszkodzenia. Powłoka nie niszczy się wraz z upływem czasu, dlatego mogą służyć nam latami. Niestety mają też pewne wady.

..  Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady >>>

Jakie są wady patelni ceramicznej?

Patelnie ceramiczne nie mają nieprzywierającej powłoki. To oznacza, że każdy posiłek, który chcemy przygotować na tego rodzaju patelni, powinniśmy smażyć na głębokim tłuszczu. W innym przypadku produkty będą nam przywierać do patelni.

Producenci próbowali obejść tę wadę i stworzyli patelnie hybrydowe – ceramiczne z nieprzywierającą powłoką. Ale na takich patelniach nie można smażyć w bardzo wysokich temperaturach – maksymalną dopuszczalną temp. jest 200 stopni Celsjusza. Jeśli będziemy chcieli dłużej smażyć mięso, obiad zacznie nam przywierać, co będzie wymagało dodania dużej ilości tłuszczu. Patelnia hybrydowa nie pomoże nam więc wyeliminować tego problemu.

Czy na patelni ceramicznej można smażyć naleśniki?

Patelni ceramicznych nie poleca się do smażenia dań, które wymagają minimalnej ilości tłuszczu. Omlety, naleśniki, placuszki, jajecznica będą nam przywierać do powierzchni patelni. Jeśli dodamy większej ilości tłuszczu, nie będą już smaczne. Z tego względu lepiej wybrać innego rodzaju patelnię.

..  Jak wybrać dobrą patelnię do naleśników? >>>

Patelnia ceramiczna czy teflonowa?

Patelnie ceramiczne są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia. Można smażyć na nich mięsa, warzywa, prażyć nasiona. Niestety, jeśli nie chcemy zeskrobywać obiadu z powierzchni patelni, powinniśmy pamiętać o dodaniu dużej ilości tłuszczu.

Patelnie teflonowe (czyli z powłoką nieprzywierającą typu Teflon – specjalność firmy DuPont) wymyślono po to, by można było przygotowywać mięsa i warzywa bez tłuszczu. Dzięki temu posiłki nie są tak tłuste i ciężkie do strawienia, a jarzyny zachowują swoje właściwości odżywcze. Jeśli więc zależy nam na tym, by gotować zdrowo, wybierzmy lepiej patelnię teflonową niż ceramiczną.

..  Wszystko o patelni miedzianej >>>

Czy patelnię ceramiczną można myć w zmywarce?

Producenci nie polecają mycia patelni ceramicznych w zmywarce. Pod wpływem działania kapsułek do zmywarki powierzchnia ceramiczna może ulec wytarciu. Lepiej tego rodzaju patelnię umyć ręcznie.

Jak wyczyścić patelnię ceramiczną?

Patelnię ceramiczną myjemy dopiero wtedy, gdy całkiem ostygnie. Zimną patelnię wstawiamy do zlewu, wlewamy delikatny płyn do mycia naczyń i myjemy miękką gąbką. Pamiętajmy, by nie szorować patelni druciakiem, bo możemy zniszczyć powierzchnię. Lepiej jest również na umytej i mokrej patelni nie ustawiać kolejnych umytych naczyń. One również mogą spowodować uszkodzenia.

Co jakiś czas warto również rozgrzać patelnię na kuchni i posmarować ją olejem roślinnym. W ten sposób powłoka ceramiczna dłużej zachowa swoje właściwości.