Aranżacja małej kuchni może być nie lada wyzwaniem. W urządzaniu małej kuchni najważniejszy będzie dobry plan i dokładne pomiary przestrzeni i kuchennych urządzeń. Podpowiadamy, jak przy standardowej zabudowie - 360 cm – rozplanować aranżację kuchni na jednej ścianie.

Mała kuchnia: dobry plan

Ustawiając szafki i urządzenia w małej kuchni w jednym rzędzie, warto przestrzegać kolejności: lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Lokalizacja zlewozmywaka pośrodku zapewnia łatwy dostęp do wody podczas wstępnego przygotowywania produktów i w trakcie gotowania. Wszystkie urządzenia w małej kuchni powinny być rozdzielone blatami. Minimalna długość blatów między lodówką a zlewozmywakiem i po obu stronach kuchenki to 40 cm. W każdej małej kuchni powinien się też znaleźć blat o długości co najmniej 80 cm. Przy zabudowie jednorzędowej rozdziela on zwykle zlewozmywak i kuchenkę. W małej kuchni można go także umieścić między lodówką a zlewem. Uwaga: stawiając szafkę w narożniku, dobrze jest zastosować między jej bokiem a ścianą listwę dystansową – drzwiczki i szuflady łatwiej się będą otwierać.