W dawnych, ponurych i zakopconych kuchniach mogły przetrwać tylko najbardziej wytrzymałe rośliny. Dzisiaj kuchnie są jasne, przestronne i urządza się je w żywej kolorystyce. W takich kuchniach kwiaty i zioła w doniczkach mogą się doskonale rozwijać i są świetnym elementem dekoracyjnym.

GALERIA: Aromatyczne zioła w kuchni. Zielnik aranżacje

Doskonałym miejscem do ustawienia kwiatów jest parapet okienny, zwłaszcza dla roślin lubiących dużo światła, np. kaktusów i sukulentów, pelargonii i trzykrotek. Roślin o zwisającyh pędach można postawic na górze szafek kuchennych, chociaż trudno je będzie tam podlewać. Pamiętajmy, że nie wolno umieszczać roślin na półkach lub szafkach w pobliżu kuchenki oraz zewnętrznych drzwi kuchennych. Roślin tworzących zwisające kaskady nie powinno się umieszczać w pobliżu miejsc przygotowywania posiłków, gdyż będą one przeszkadzać. Można natomiast postawić rośliny rosnące do góry, np. sansewierie, draceny, kliwie. Do kuchni warto też kupić niedrogie, młode krzewy ziół, na przykład szałwii lekarskiej i rozmarynu lekarskiego. Uprawiane w kuchni pięknie ją zdobią i mogą być używane jako przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem jest wymurowanie niskiej ścianki oddzielającej kuchnię od salonu, która jednocześnie pełni funkcję donicy.