KUCHNIA z SALONEM dobrze urządzona: meble, przestrzeń i kolory

2013-11-05 11:42

Odkąd modne stały się połaczone kuchnie z salonem, coraz rzadziej przypominają one tradycyjne pomieszczenia służące do przygotowywania posiłków. Kuchnia, upodabniając się do salonu, nie powinna jednak tracić swojej pierwotnej funkcji. Sprawdź, jak urządzić wnętrza, aby aranżacja kuchni z salonem była modna i dobrze zaplanowana.

Spis treści

  1. Jak kuchnia z salonem wypiera małą kuchnię
  2. Aranżacja kuchni z salonem: wyposażenie kuchni
  3. Jaka musi być współczesna kuchnia?
  4. Aranżacja kuchni: wygodna kuchnia z salonem
  5. Jak podzielić kuchnię z salonem
  6. Aranżacja kuchni: ergonomia i wygoda
  7. Kuchnia z salonem: dobre wymiary kuchni
  8. Współczesna kuchnia potrzebuje dużo miejsca
  9. Aranżacja kuchni: salonowe wykończenie

Dzisiaj kuchnia z salonem zdominowana jest przez kilka trendów. Jeśli kuchnia jest zintegrowana z salonem, ogranicza się w niej liczbę sprzętów kuchennych oraz miejsc roboczych. Dobra aranżacja kuchni z salonem sprawia, że tworzy ją wówczas wielofunkcyjna szafa pod ścianą i niewielka wyspa pośrodku. Takie aranżacje służą zminimalizowaniu wrażenia kuchni z salonem jako miejsca przygotowywania posiłków. Gotowanie sprowadza się wtedy do przyrządzania jedynie szybkich potraw. Na drugim biegunie są aranżacje kuchni nieukrywające swojej funkcji, którą podkreślają widoczne atrybuty: piekarnik, wydatny okap, rozległe blaty robocze, dwukomorowy zlewozmywak, a nawet rondle wiszące nad blatem. Tworząc aranżację kuchni najlepiej  zachować złoty  środek, dbając o prestiż, a jednocześnie nie rezygnując z wygody. Jeśli chcemy, aby nasza kuchnia z salonem była wygodna, to trzeba pamiętać, że ważna jest odpowiednio duża przestrzeń, wyposażenie  pozwalające gotować zarówno tradycyjne potrawy, jak i realizować wymyślne przepisy kulinarne, oraz wykończenie – podkreślające prestiż kuchni, ale też praktyczne.

Jak kuchnia z salonem wypiera małą kuchnię

Mała kuchnia w dzisiejszych czasach jest nieporozumieniem m.in. w sensie przestrzennym, bo uniemożliwia zmieszczenie na niewielkiej powierzchni wszystkich niezbędnych sprzętów koniecznych do zachowania standardu współczesnej kuchni. Dlatego jej miejsce coraz częściej zajmuje kuchnia z salonem. Obecnie nie jest to już tylko kuchenka i jednodrzwiowa lodówka, zlewozmywak i kawałek blatu roboczego. Musi się w niej znaleźć szafa, w którą wbudowuje się piekarnik i kuchenkę mikrofalową, pod blatem potrzebujemy dodatkowego miejsca na zmywarkę i segregatory śmieci, zlewozmywak najczęściej jest dwukomorowy, bo staje się kolejną płaszczyzną pracy, lodówka – często dwudrzwiowa – również zajmuje więcej przestrzeni. Korzystanie ze zmywarki sprawia, że potrzebujemy więcej naczyń i sztućców, a one też zajmują miejsce. Również moda na nowe potrawy i wypieki spowodowała, że potrzebujemy coraz bogatszego zestawu naczyń: blaszek do tarty i muffinek, garnka do gotowania na parze, suszarki do sałaty, frytownicy.

Aranżacja kuchni z salonem: wyposażenie kuchni

Kuchnia wyposażona jest też zazwyczaj w drobne sprzęty AGD: ekspres do kawy, krajalnicę, maszynkę do gotowania jajek czy wyciskarkę do soku. Niezależnie od tego, czy korzystamy z nich na co dzień, muszą mieć one w kuchni swoje miejsce. Mała kuchnia to również strata dla życia rodzinnego i towarzyskiego, bo zamykamy sobie możliwość stworzenia alternatywnego dla salonu centrum życia rodzinnego, a brak większego zaplecza kuchennego potencjalnie ogranicza nam możliwość szerszych kontaktów towarzyskich.

Jaka musi być współczesna kuchnia?

Współczesna kuchnia musi być albo duża, albo otwarta. Duża kuchnia to znaczy nie mniejsza niż 12 m2. Taka powierzchnia umożliwia swobodne poruszanie się między strefą roboczą i stołem, a siedzący przy nim nie przeszkadzają osobom przygotowującym jedzenie. Duże lub otwarte kuchnie pozwalają na oderwanie stanowisk pracy od ścian i umieszczenie ich pośrodku. Do urządzenia na wyspie można podejść z kilku stron, co znacznie ułatwia pracę i obsługę kuchennych sprzętów.

Aranżacja kuchni: wygodna kuchnia z salonem

Wygodne jest otwarcie kuchni zapewniające częściowe odizolowanie jej od salonu. Gdy pozostawimy wolne miejsce szerokości przynajmniej drzwi jednoskrzydłowych, ułatwimy sobie komunikację w kuchni z salonem. Ma to znaczenie przy przenoszeniu potraw, ułatwia też kontakt z osobami przebywającymi w salonie. Jednocześnie, zachowując wszystkie ściany, nie stracimy miejsca na ustawienie sprzętów kuchennych. Kuchnię możemy również częściowo przysłonić murkiem. Domowników nie będzie raził kuchenny rozgardiasz, a gospodyni przygotowująca kawę nie będzie się czuła wykluczona z rozmowy przy podwieczorku. Wrażenie otwarcia przestrzeni zapewni odległość ścianki od sufitu wynosząca minimum 50 cm. Murek na wysokości blatów roboczych może wyznaczyć wizualną granicę między kuchnią a pokojem.

Jak podzielić kuchnię z salonem

Dobrym sposobem jej wydzielenia są drzwi przesuwne – pozwalają mieć kuchnię otwartą lub zamkniętą w zależności od sytuacji. To rozwiązanie ma tę zaletę, że możemy ukryć kuchnię za drzwiami, jeśli akurat panuje w niej lekki bałagan. Zamiast drzwi na granicy salonu i kuchni możemy umieścić szklaną ścianę przesuwaną po dwóch szynach, najlepiej w kolorze współgrającym z dominującym w kuchni. Taka przegroda to bardzo efektowna płaszczyzna, która umożliwi nam modyfikowanie przestrzeni w zależności od potrzeb rodziny.

Aranżacja kuchni: ergonomia i wygoda

Kuchnia z salonem, lub tradycyjna kuchnia, jest przede wszystkim warsztatem pracy. W normalnie funkcjonującej rodzinnej kuchni potrzebny jest główny blat roboczy przy kuchence o długości co najmniej 80 cm oraz dodatkowe blaty przy lodówce – do odkładania produktów – i kuchence – do odstawiania garnków. Większa przestrzeń może dodatkowo poprawić komfort korzystania z kuchni – więcej miejsca to również więcej możliwości dopasowania kuchni do indywidualnych potrzeb.

Kuchnia z salonem: dobre wymiary kuchni

Jeśli blat roboczy może być dłuższy, warto zróżnicować jego wysokość, dopasowując poszczególne odcinki do różnych czynności. Niektóre z nich, takie jak krojenie czy obieranie warzyw, nie wymagają dużego wysiłku fizycznego, ponieważ angażują tylko mięśnie dłoni i przedramienia, ale już np. ucieranie ciasta czy wałkowanie zmusza do pracy nie tylko całą rękę, lecz również mięśnie barków – blat powinien się wówczas znajdować na standardowej wysokości, czyli 85-90 cm, dobieranej w zależności od wzrostu.

Współczesna kuchnia potrzebuje dużo miejsca

Współczesny sposób gotowania wymaga więcej sprzętów, a te – więcej miejsca. Modna dwudrzwiowa lodówka ma najczęściej 90 cm szerokości. Również wyposażenie jej w dodatkowe funkcje jest możliwe tylko w większych egzemplarzach. Nikogo dzisiaj nie dziwi wbudowana w ścianę chłodziarki kostkarka do lodu czy barek. Hitem jest lodówka wyposażona w telewizor montowany zarówno na stałe, jak i z możliwością łatwego wyjęcia i przeniesienia. O komforcie kuchni połączonej z salonem przesądza również świeże powietrze i cicho pracujące urządzenia. Okap nowej generacji jest w stanie wymieniać powietrze dziesięć razy na godzinę, emitując przy tym hałas nie większy niż 55 dB. Może on zastąpić designerską lampę nad wyspą lub mieć wbudowany telewizor z ekranem LCD. Przeniesienie płyty kuchennej na wyspę umożliwiają płyty indukcyjne. Gotowanie na takiej płycie jest szybkie i bezpieczne. Wytwarza ona ciepło bezpośrednio w naczyniu, precyzyjnie dozując energię cieplną. Płyta się nie nagrzewa, więc nie ma możliwości sparzenia sobie palców ani przypalenia potrawy, która rozlała się w trakcie gotowania. W momencie usunięcia garnka przestaje ona grzać, wyłączając się samoczynnie.

Aranżacja kuchni: salonowe wykończenie

Kuchnia z salonem prowokuje do salonowego wykończenia – zastosowania takich samych materiałów na  podłogę, ściany i meble. W ten sposób na kuchenne podłogi wchodzi drewno, na szafki – eleganckie forniry, na blaty – drewno lub ekskluzywny kamień. Nie możemy jednak udawać, że meble w kuchni pełnią taką samą funkcję jak te w salonie. Są przecież narażone na zamakanie, parę wodną, obtłuczenia. Powinny być więc wykonane z materiałów wytrzymałych lub dobrze zabezpieczonych. Szczególnie ważny jest blat – jeśli zdecydujemy się na taki z drewna klejonego, dobrym wyborem będzie tek, iroko, ipe, buk i dąb. Z kamieni odpowiedni będzie nienasiąkliwy granit, a także efektowne i trwałe kompozyty. Również podłoga powinna łączyć w sobie salonowy prestiż i możliwość sprostania kuchennym obowiązkom. Dlatego chętnie stosuje się kamień i drewno. Zasłony powinny być uszyte z tkanin, które łatwo uprać, a jeśli w otwartej kuchni postawimy kanapę, to koniecznie z łatwym do wymiany i uprania pokrowcem. Słowem, nie należy udawać, że kuchnia nie jest kuchnią, a jeśli chcemy ją „upokojowić”, róbmy to inteligentnie. Możliwości jest coraz więcej.