Kuchnia frankfurcka: co to jest? Geneza i historia nowoczesnej kuchni

2019-07-15 12:47

Kuchnia frankfurcka jest archetypem i pierwowzorem nowoczesnej kuchni, ikoną designu, która miała niebagatelny wpływ na rozwój i organizację współczesnych kuchni. Jej ergonomiczne rozwiązania, poprawiające jakość pracy w kuchni, służą nam do dziś, pomimo iż projekt kuchni frankfurckiej opuścił deskę kreślarską ponad 90 lat temu.

Kuchnia frankfurcka
Autor: 8linden Frankfurter Küche, Christos Vittoratos / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 Współczesna rekonstrukcja kuchni frankfurckiej w wiedeńskim MAK (2008)

Spis treści

  1. Kuchnia frankfurcka – skąd pochodzi jej nazwa?
  2. Kuchnia frankfurcka – zaprojektowana przez pierwszą austriacką architekt
  3. Kuchnia frankfurcka – oświetlenie przestrzeni roboczej światłem dziennym
  4. Pomysłowe patenty na zagospodarowanie małej kuchni
  5. Inspiracja dla współczesnej zabudowy kuchennej

Kuchnia frankfurcka – skąd pochodzi jej nazwa?

Frankfurt nad Menem to duże niemieckie miasto, które ma spory wkład w rozwój wynalazczości. Termin kuchni frankfurckiej może kojarzyć nam się ze sztuką kulinarną (kiełbaski frankfurterki), ale w kontekście architektury dotyczy ergonomicznego modelu zabudowy kuchennej. Miasto w okresie po I wojnie światowej mierzyło się z problemem niewystarczającej liczby budynków wielorodzinnych socjalnych. Nowo budowane mieszkania przeznaczone dla klasy robotniczej miały kuchnię o niewielkiej powierzchni, która stanowiła wyzwanie projektowe.

Kuchnia frankfurcka – zaprojektowana przez pierwszą austriacką architekt

Model nazywany współcześnie kuchnią frankfurcką został zaprojektowany na zlecenie władz miasta przez austriacką architekt Margarete Schütte-Lihotzky w 1926 roku do nowo budowanych mieszkań socjalnych. Projektantka, dzięki własnemu talentowi oraz rekomendacji Gustava Klimta, jako pierwsza kobieta w Austrii rozpoczęła studia architektoniczne w Kunstgewerbeschule (obecnie Uniwersytet Sztuki Stosowanej we Wiedniu). Badania, które przeprowadziła nad pracą kobiet w kuchni za pomocą miarki i stopera, dotyczyły czasu, odległości, kolejności wykonywanych czynności i powiązania stref funkcjonalnych pomieszczenia. Architektka analizowała rozwiązania zastosowane w wagonach restauracyjnych i niewielkich kuchniach pociągowych. Wyniki własnych badań oraz wcześniejsze opracowania (między innymi Fredericka Winslowa Taylora) doprowadziły do powstania przemyślanego i ergonomicznego modelu kuchni frankfurckiej.

..  Jak urządzić małą kuchnię? >>>

Kuchnia frankfurcka – oświetlenie przestrzeni roboczej światłem dziennym

Kuchnia frankfurcka to model zabudowy kuchennej, który został zaprojektowany na rzucie prostokąta o wymiarach 1,9 x 3,4 m. W krótszej ścianie szczytowej pomieszczenia znajdowało się okno, pod nim blat roboczy oraz taboret. Takie umiejscowienie przestrzeni roboczej zapewniało prawidłowe oświetlenie światłem dziennym, szczególnie istotne przy wykonywaniu bardziej precyzyjnych czynności – obieraniu warzyw czy krojeniu. W blacie znajdował się otwór, przez który do wymiennego pojemnika, pełniącego funkcję kosza na śmieci, można było wyrzucić odpady, np. obierki. Obok okna przewidziane zostało miejsce na składaną deskę do prasowania, mocowaną na zawiasach. Po zakończeniu prasowania deskę podnosiło się do góry, chowając na ścianie. Takie rozwiązanie to dodatkowo zaoszczędzona przestrzeń.

Kuchnia frankfurcka
Autor: domena publiczna / Wikimedia Commons Zdjęcie oryginalnej kuchni frankfurckiej

Pomysłowe patenty na zagospodarowanie małej kuchni

Standardowym wyposażeniem kuchni frankfurckiej była kuchenka gazowa. W sąsiedztwie metalowego zlewozmywaka znajdował się ociekacz do naczyń. Nowością na ówczesne czasy był także system aluminiowych szufladek do przechowywania produktów sypkich, takich jak ryż czy cukier. Ergonomiczne uchwyty oraz podpisy na szufladkach usprawniały pracę w kuchni frankfurckiej. Pomieszczenie zawierało usystematyzowany ciąg szafek wiszących, regały, gabloty oraz wysuwane blaty robocze.

Inspiracja dla współczesnej zabudowy kuchennej

Wraz z rozwojem technologii zmieniają się nasze kuchnie. Zmianom ulega także sama ergonomia – dostosowana do konkretnego użytkownika, jego wzrostu, stanu zdrowia i sprawności. Pomimo to model kuchni frankfurckiej w zmienionej formie funkcjonuje do dziś. Dobrze zorganizowana przestrzeń, krótsza droga między strefami i łatwiejsza praca to największe atuty modelu kuchni frankfurckiej.

..  Trójkąt roboczy w kuchni – podstawa ergonomii >>>