Kuchnia dobrze zaprojektowana: ergonomia to podstawa. Podajemy przepis

2016-05-20 18:16

Jak zaprojektować kuchnię tak, by była funkcjonalna, a gotowanie w niej było czystą przyjemnością? Podajemy przepis na funkcjonalną, rodzinną i ergonomiczną kuchnię!

nowoczesna kuchnia Teka
Autor: materiały prasowe Teka

Spis treści

  1. Funkcjonala kuchnia: ergonomia to podstawa
  2. Funkcjonala kuchnia: trójkąt roboczy

Projektując kuchnię należy pamiętać o kilku złotych zasadach. Zachowując je unikniemy błędów które w przyszłości będą przeszkadzać nam w jej użytkowaniu. Stosując się do nich sprawimy ze kuchnia będzie ergonomiczna a co za tym idzie - gotowanie w niej będzie czystą przyjemnością.

Funkcjonala kuchnia: ergonomia to podstawa

Kuchnia to pomieszczenie szczególnie wymagające dobrego rozplanowania przy projekcie mieszkania. Jest pomieszczeniem w którym spędzamy mnóstwo czasu, gotujemy, spożywamy wspólne posiłki- jest sercem domu. Dodatkowo, koszt jej wyposażenia- nie jest mały, dlatego warto zainwestować pieniądze w jej projekt w sposób rozważny. Od początku warto pamiętać o kilku zasadach. Najważniejsza z nich brzmi: forma musi podążać za funkcją. Pamiętajmy ze wygląd kuchni jest kwestią o której decydujemy praktycznie na samym końcu. 

Sprawdź też: jak urządzić rodzinną i nowoczesną kuchnię >>>

Najważniejsze jest dobre rozmieszczenie poszczególnych elementów wyposażenia oraz układ funkcjonalny. Jeżeli dobrze rozwiążemy funkcję pomieszczenia, wygląd będzie jej dodatkowym atutem. Sam wygląd natomiast nie obroni się przy niefunkcjonalnym układzie kuchni. W pierwszej kolejności musimy wziąć pod uwagę kształt pomieszczenia i na jego podstawie zdecydować o układzie funkcji we wnętrzu. Kuchnię możemy zaprojektować jednorzędowo, dwurzędowo, w kształcie litery L czy U lub otworzyć ją na salon - dodając barek lub wyspę.

Kolejnym krokiem jest decyzja o układzie funkcjonalnym kuchni. Najlepiej jest zachować trójkąt roboczy, który pozwoli na sprawną, codzienną pracę w kuchni. Jeśli zależy nam na dobrej organizacji miejsca pracy, podzielmy pomieszczenie na strefy: przygotowania, gotowania, zmywania oraz przechowywania. W każdej z nich trzymajmy odpowiednią grupę przedmiotów, wyposażmy je w akcesoria kuchenne ułatwiające konkretne prace. Rozmieszczenie szafek kuchennych, blatów roboczych, zlewu oraz sprzętów AGD, nie może być przypadkowe.

Niezwykle istotny jest również sam wybór sprzętów AGD - warto postawić na ich dobrą jakość. Sprzęty takie posiada w swojej ofercie firma TEKA znana z produkcji wysokiej jakości urządzeń kuchennych do zabudowy, zlewozmywaków, okapów, płyt kuchennych czy piekarników. Wszystko powinno zostać dokładnie przemyślane- tak by kuchnia służyła nam przez długi czas.

Funkcjonala kuchnia: trójkąt roboczy

Ciąg roboczy powinien następować kolejno po sobie, idąc w tą samą stronę. Dobrze jest zacząć od ustawienia lodówki w jednym z końców pomieszczenia. Przy wyborze lodówki powinniśmy zwrócić uwagę na jej funkcjonalność. Warto zapoznać się z ofertą firmy TEKA która posiada w swoim asortymencie energooszczędne, niezawodne i nowoczesne chłodziarko-zamrażarki. Gwarantują one najlepsze warunki przechowywania żywności dzięki zaawansowanym funkcjom kontroli temperatury i nowoczesnym systemom chłodzenia. W następnej kolejności - za lodówką- powinniśmy umieścić blat roboczy, by swobodnie odkładać na niego rzeczy z niej wyjęte. Minimalna szerokość takiego blatu powinna wynosić 40 cm- jednak optymalny i najwygodniejszy będzie blat o szerokości 60 cm. Następnie musimy umieścić zlewozmywak. Jego wielkość powinniśmy dopasować w zależności od naszych potrzeb. Optymalna szerokość blatu pod zlew to 60- 80 cm. Zlew możemy wybrać jednokomorowy, dwukomorowy czy taki z dodatkowym ociekaczem. Stal szlachetna to klasyczny materiał wykorzystywany do produkcji zlewozmywaków – ceniony za swój profesjonalny wygląd, higieniczny i łatwy w codziennej pielęgnacji. Dlatego właśnie marka TEKA ma w swojej ofercie zlewozmywaki z wysokiej jakości stali szlachetnej w różnej kombinacji komór i ociekaczy. Szczególna kombinacja stali, chromu oraz niklu sprawia, że materiał ten jest nierdzewny, elastyczny, odporny na uderzenia, zarysowania oraz inne mechaniczne działania. Alternatywą dla wszystkich którzy preferują zlewozmywaki o niepowtarzalnej, naturalnej powierzchni są zlewy Tegranit Plus i Graniteka. Materiały te gwarantują wieloletnią trwałość oraz naturalny kamienny wygląd dzięki połączeniu naturalnego kwarcu oraz akrylu. Teka oferuje także szeroką gamę baterii kuchennych z możliwością wyboru baterii z wylewką wysoką lub niską, z wyciąganą wylewką o dwóch lub jednym rodzaju strumienia, lub baterii podokiennej. W okolicy zlewozmywaka dobrze jest zamieścić zmywarkę- tworząc w ten sposób spójną strefę „mokrą”. Bezpośrednio pod zlewem zaś- kosz na odpady z ewentualnym podziałem na segregację. Następnie powinien pojawić się blat roboczy- najważniejszy ponieważ służyć on będzie przygotowywaniu posiłków. Aby praca na nim była wygodna, dobrze jest wygospodarować 80 cm. Dalej umieszczamy płytę indukcyjną/gazową a nad nią okap. Płyty kuchenne Teka zapewniają oszczędność czasu i energii, a także gwarantują najwyższy poziom bezpieczeństwa. Nowatorskie rozwiązania pozwalają zachować stałą kontrolę nad procesem gotowania oraz ułatwiają utrzymanie płyty w czystości. Jeżeli nie zdecydowaliśmy się na piekarnik w wysokiej zabudowie, najlepiej umieścić go właśnie pod płytą. Piekarniki do zabudowy zapewniają najwyższy komfort obsługi, który jest tak niezbędny w nowoczesnym gospodarstwie domowym. Zastosowanie różnych elementów grzewczych, jak również nowatorskich rozwiązań funkcjonalnych pozwoliło stworzyć marce TEKA wiele kombinacji grzania, które umożliwiają przygotowanie każdej potrawy według indywidualnych upodobań. Piekarniki z serii EBON są najlepszym przykładem idealnego połączenia niezwykłej funkcjonalności i nowoczesnego wzornictwa. Ostatnim elementem ciągu kuchennego powinien być blat roboczy- tzn. odstawczy. Służyć on będzie do odstawiania potraw zdjętych z płyty grzewczej lub wyjętych z piekarnika i ewentualnego przekładania ich na zastawę. Warto również zwrócić uwagę na rozmieszczenie ceramiki, garnków oraz przyrządów kuchennych w poszczególnych szafkach. Ich rozkład również nie powinien być przypadkowy. Dobrze by były zsynchronizowane z rozmieszczeniem funkcji blatów oraz sprzętów AGD. Pod głównym blatem roboczym powinniśmy umieścić wszystkie potrzebne przybory do krojenia, deski, miski itp. Przy płycie grzewczej - przybory potrzebne do smażenia, gotowania. Pod blatem odstawczym- sztućce a w szafkach nad lub pod najlepiej umieścić zastawę stołową. Takie rozmieszczenie poszczególnych elementów sprawi, że praca w kuchni będzie przebiegać płynnie i będzie czystą przyjemnością. Przy wyborze konkretnych produktów do kuchni najlepiej postawić na jakość. Bardzo ważny jest wybór solidnych materiałów, odpowiednie ich zabezpieczenie, dobrej jakości sprzęty AGD. Warto w nie zainwestować, ponieważ służyć nam będą one codziennie. Dobrze zaprojektowana kuchnia odwdzięczy się nienagannym funkcjonowaniem przez wiele lat.

Zabudowa kuchenna - od czego zacząć? Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię