Kuchnia dobrze urządzona, czyli projekt kuchni bez błędów

Kuchnia jest takim wnętrzem w mieszkaniu, w którym przeróbki i przemeblowania są trudne i kosztowne. Dlatego urządzając kuchnię, wystrzegaj się błędów w jej aranżacji. Wybierz dobry projekt kuchni, który sprawi że wnętrze będzie wygodne i ładne.

zdjęcia kuchnia aranżacja
zdjęcia kuchnia aranżacja
zdjęcia kuchnia aranżacja
zdjęcia kuchnia aranżacja
zdjęcia kuchnia aranżacja

Urządzenie kuchni wymaga naprawdę dobrego projektu. Aranżację kuchni, wybór materiałów i wyposażenia, ustawienie zabudowy kuchennej - wszystkie te elementy najlepiej planować na etapie projektowania. Mamy wtedy możliwość wypracowania wspólnie z architektem takiego układu, który będzie najbliższy naszym wyobrażeniom o kuchni idealnej. Sprawdź, jak ocenić czy masz dobry projekt kuchni.

Projekt kuchni: jaki wybrać?

Oczywiście najłatwiej jest wykonać projekt kuchni w nowym mieszkaniu, które kupiliśmy w stanie surowym. Wtedy łatwo dopasować wnętrze kuchni do swoich potrzeb. Gdy wprowadzamy się do istniejącego domu bądź mieszkania, zanim zamówimy nowe meble kuchenne i urządzenia, powinniśmy sprawdzić, czy wymyślona aranżacja kuchni zapewni nam wygodę – i ewentualnie zaplanować inną. Czasami nowy projekt kuchni może się wiązać z koniecznością większych zmian, takich jak modyfikacja układu ścian lub umiejscowienia niektórych otworów. Czasami kuchnia przed umeblowaniem wydaje się obszernym wnętrzem, w którym bez trudu znajdzie się miejsce dla wszystkich planowanych urządzeń, a na etapie aranżacji kuchni nagle okazuje się zupełnie nieustawna. Pomimo, wydawałoby się, nadmiaru wolnej przestrzeni nie ma gdzie ustawić lodówki, a większość urządzeń po zamontowaniu sprawia wrażenie niedopasowanych. Taka przykra niespodzianka może oznaczać, że na początku popełniono błąd projektowy - proponowany układ zabudowy kuchennej i wyposażenia nie uwzględnił ograniczeń i uwarunkowań pomieszczenia. Podczas urządzania kuchni i opracowywania projektu można przyjąć zasadę, że im bardziej nietypowe jest wnętrze (o nieregularnym kształcie, z dużą liczbą otworów), tym bardziej niekonwencjonalny powinien być pomysł na jego urządzenie. Opracowując projekt kuchni nie warto bać się nietypowych rozwiązań, trzeba tylko w trakcie eksperymentowania pamiętać o tym, że kuchnia jest pomieszczeniem do pracy, więc musi być funkcjonalna.

Wygodna aranżacja kuchni: ustawienie mebli kuchennych

Każdy projekt kuchni musi uwzględniać kuchenną ergonomię. Te zasady projektowania kuchni powinny być stosowane niezależnie od naszych indywidualnych upodobań i nawyków. Jeśli rezygnujemy z tych zasad lub chcemy je modyfikować, róbmy to świadomie – zastanówmy się czy w naszym projekcie kuchni zyski będą na tyle duże, żeby kompensowały powstałą niewygodę. Oto, na co należy zwrócić największą uwagę podczas wykonywania projektu kuchni.

1. Projekt kuchni: funkcjonalne rozplanowanie urządzeń

Opracowując projekt kuchni musi zaplanować dobre utawienie lodówki, zlewu, kuchenki. Zwykle sprawdza się w aranżacji kuchni układ, w którym podstawowe strefy są uporządkowane z uwzględnieniem kolejności czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków: przechowywanie (lodówka, spiżarnia), mycie i przygotowanie (zlew i blaty robocze) oraz gotowanie (kuchenka, piekarnik). Stworzenie w projektowanej kuchni logicznego układu pozwoli w przyszłości uniknąć niepotrzebnego dreptania w kółko.

2. Projekt kuchni: zachowanie odpowiednich odległości między ciągami kuchennymi

Wbrew pozorom w kuchni luźniej nie zawsze znaczy lepiej. Jeżeli mamy obszerną kuchnię, w której blaty znajdą się tylko pod ścianami, okaże się, że na środku zostanie niewykorzystana przestrzeń, a my będziemy zupełnie niepotrzebnie pokonywali dodatkowe metry podczas codziennej kuchennej krzątaniny. Warto wtedy pomyśleć nad urządzeniem na środku wyspy kuchennej. Nawet nieduża będzie bardzo pomocna jako dodatkowy blat do pracy czy miejsce do odstawiania naczyń. Oczywiście zbyt ciasne rozmieszczenie urządzeń też jest niepraktyczne i kłopotliwe, nikt z nas nie lubi przecież ciągle obijać się o narożniki i przeciskać w ciasnych przejściach. Wyjątkiem od tej reguły są bardzo małe kuchnie dla jednej osoby.

3. Projekt kuchni: blaty kuchenne

Inne są wysokości blatów do pracy na stojąco, inne do prac siedzących, a jeszcze inne do sytuacji bufetowych (z wysokimi stołami barowymi). Przestrzegajmy wypróbowanych zasad, ale nie bójmy się czasami ich modyfikować. Wyższe osoby powinny odważnie dodać kilka centymetrów do standardowych wysokości blatów, a niższe bez obaw je odjąć. Nie ma nic bardziej męczącego niż praca przy blacie o niedopasowanej wysokości. Głębokość blatów roboczych. Jeśli mamy do zagospodarowania niewielkie pomieszczenie, możemy pozostać przy standardowej szerokości 60 cm. Jeżeli jednak nie musimy pilnować każdego centymetra, warto dodać chociaż po 10 cm.

4. Projekt kuchni: miejsce na lodówkę i zlew

Często wydaje nam się, że lodówkę można umieścić w kącie, bo przecież nie zagląda się do niej zbyt często. To nieprawda – jej drzwi są najczęściej otwieranymi drzwiami w kuchni. Wysokie lodówki zwykle są sytuowane na skraju ciągu kuchennego, najczęściej w narożniku pomieszczenia. Zwróćmy jednak uwagę na to, aby otwarte drzwi lodówki nie kolidowały z przejściem i aby zapewnić sobie swobodny dostęp do jej wnętrza bez konieczności każdorazowego przeciskania się na przykład koło stolika śniadaniowego. W pobliżu lodówki należy także zaplanować fragment blatu na odkładanie wyjmowanych z niej produktów spożywczych.

Innym ważnym urządzeniem jest zlew - jeśli nie ma innej możliwości poza zaplanowaniem go na końcu ciągu kuchennego, warto poprawić sytuację, umieszczając ociekacz od strony krawędzi blatu. Zwykle nawet przy bardzo niekorzystnych uwarunkowaniach można z pozoru drobnymi zabiegami znacznie zwiększyć funkcjonalność kuchni.

Projekt kuchni: wybieramy meble kuchenne i materiały wykończeniowe

Ze względu na swoją funkcję kuchnia jest pomieszczeniem bardzo intensywnie użytkowanym. Ściany i podłogi są regularnie ochlapywane, powierzchnie robocze codziennie narażone na zalanie, wysoką temperaturę (komu z nas nie zdarzyło się odstawić parzącego palce naczynia bezpośrednio na blat?) czy porysowanie lub pocięcie ostrymi przedmiotami. Meble kuchenne nieustannie są poddawane próbom wytrzymałości – zwłaszcza drzwiczki i szuflady, gdy mamy zajęte ręce, często są traktowane per noga. To sprawia, że powinniśmy z dużą uwagą dobierać materiały do wykończenia swojej kuchni. Warto nie tylko brać pod uwagę ich walory estetyczne, lecz także przyjrzeć się im od strony praktycznej. Jeśli kogoś drażnią wszelkie pojawiające się z czasem ślady użytkowania, a ma liczną i rozbrykaną rodzinę, może wybrać na podłogę lub blaty materiał
o nieregularnym rysunku – nie będzie wtedy widział każdego okruszka i każdej plamki. Lepiej zdecydować się wówczas na twarde kamienne blaty, a nie miękkie drewniane, które nieuchronnie pokryją się siatką zarysowań i wgłębień. Nie warto wybierać frontów szafek na wysoki połysk – pięknie wyglądają w folderach reklamowych, ale ich utrzymanie w tak nieskazitelnym stanie w warunkach domowych jest syzyfową pracą. Stojąc przed wyborem rodzaju okuć meblowych (które są elementami mniej widocznymi, ale szczególnie istotnymi dla niezawodnego funkcjonowania mebli), nie oszczędzajmy na nich – nie ma nic bardziej irytującego niż niedomykające się szuflady czy opadające drzwiczki.

  • 85-90 cm to standardowa wysokość blatu kuchennego. Jeśli chcemy dostosować blat do swojego wzrostu, możemy określić jego optymalną wysokość. Gdy stoimy przy blacie z ugiętym ramieniem, odległość między łokciem a blatem powinna wynosić 10-15 cm.
  • 110-120 cm to wysokość barku lub bufetu, przy którym będziemy stać lub siedzieć na wysokich stołkach. 75 cm to standardowa wysokość stołu i niskiego blatu do prac siedzących. Warto ją dopasować do własnych upodobań - może wynosić 72 cm, ale 78 cm też może być wygodne.
  • 90 cm to minimalna odległość między ciągami kuchennymi umożliwiająca swobodną pracę jednej osobie; 120 cm – to odległość wystarczająca, aby dwie osoby mogły pracować, nie przeszkadzając sobie, i swobodnie się mijać.
  • 50-60 cm to wysokość, na jakiej nad blatem roboczym powinny być zamontowane szafki wiszące.
  • 30-40 cm to minimalna odległość między poszczególnymi urządzeniami (płyta grzewcza, zlew, lodówka) zainstalowanymi na blacie roboczym. Optymalne warunki pracy zapewnia natomiast zachowanie między nimi 60-centymetrowego odstępu.

NIE PRZEGAP

Ocena: 0
Tekst: architekt Iga Borkowska Zdjęcia: Andrzej Szandomirski, Piotr Mastalerz, Marek Szymański, GREEN CANOE STUDIO, Mariusz Bykowski, Konrad Kalbarczyk, Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY