Kolorowa kuchnia: pomysły, jak zaprosić wiosnę do kuchni
2008-09-29
2:00
Wiosna to przede wszystkim kolory - zielony, pomarańczowy, żółty, liliowy... Jak sprawić, żeby wiosna zawitała również do naszego domu? Prezentujemy kilka prostych pomysłów na wiosenną kuchnię.
Autor: Krzysztof Zasuwik
Wiosenna kuchnia powinna być żywa i energetyczna... można to uzyskać przemalujmy fronty szafek lub ściany na kolor zielony
Kolor w kuchni jest jednym ze stale powracających trendów. Doskonale sprawdza się zarówno na szafkach kuchennych, jak i w roli dodatków, które ożywiają przestrzeń. Kolor w kuchni najczęściej pojawia się wiosną!
Pomysły na wiosnę w kuchni
- Wyjmij z domowych zakamarków wszystkie przedmioty kojarzące się z wiosną. Zebrane w jednym miejscu np. w kuchni na blacie, lub stole będą bardziej przekonujące.
- Krzesła zazielenią się dzięki pokrowcom, poduszkom lub po prostu tkaninom zawiązanym na oparciu.
- Nie warto ograniczać się do zielonego koloru. Świeże wiosenne kwiaty, np. tulipany, żonkile, hiacynty, prymulki i zioła w doniczkach stworzą w kuchni wrażenie rozkwitającego ogrodu.
- Na stole wskazane: obrus jak łąka, kolorowe serwetki i podkładki pod talerze.
- Zdjęcia w ramach lub antyramach w świeżej kolorystyce ożywią pustą ścianę w kuchni.
- Obcięte sekatorem gałązki szybko wypuszczą zielone listki. Zanim pojawią się w parku i ogrodzie, obudzą dom z zimowego snu.
- Nowalijki, rzeżucha, pszenica lub kiełki w doniczce będą zwiastunem wiosny na kuchennym parapecie.
- Transparentny plastik w żywych kolorach doda kuchni lekkości. Niezależnie, czy będzie to krzesło, durszlak, rękawice czy otwieracz do kapsli.
- Jeśli decydujemy się na większą ingerencję, przemalujmy fronty kuchennych szafek lub ściany w kuchni. Zielony można z powodzeniem łączyć z pomarańczowym, żółtym, brązowym, szarym a nawet liliowym czy bordowym.