Kolor w kuchni jest jednym ze stale powracających trendów. Doskonale sprawdza się zarówno na szafkach kuchennych, jak i w roli dodatków, które ożywiają przestrzeń. Kolor w kuchni najczęściej pojawia się wiosną!

Pomysły na wiosnę w kuchni

  • Wyjmij z domowych zakamarków wszystkie przedmioty kojarzące się z wiosną. Zebrane w jednym miejscu np. w kuchni na blacie, lub stole będą bardziej przekonujące.
  • Krzesła zazielenią się dzięki pokrowcom, poduszkom lub po prostu tkaninom zawiązanym na oparciu.
  • Nie warto ograniczać się do zielonego koloru. Świeże wiosenne kwiaty, np. tulipany, żonkile, hiacynty, prymulki i zioła w doniczkach stworzą w kuchni wrażenie rozkwitającego ogrodu.
  • Na stole wskazane: obrus jak łąka, kolorowe serwetki i podkładki pod talerze.
  • Zdjęcia w ramach lub antyramach w świeżej kolorystyce ożywią pustą ścianę w kuchni.
  • Obcięte sekatorem gałązki szybko wypuszczą zielone listki. Zanim pojawią się w parku i ogrodzie, obudzą dom z zimowego snu.
  • Nowalijki, rzeżucha, pszenica lub kiełki w doniczce będą zwiastunem wiosny na kuchennym parapecie.
  • Transparentny plastik w żywych kolorach doda kuchni lekkości. Niezależnie, czy będzie to krzesło, durszlak, rękawice czy otwieracz do kapsli.
  • Jeśli decydujemy się na większą ingerencję, przemalujmy fronty kuchennych szafek lub ściany w kuchni. Zielony można z powodzeniem łączyć z pomarańczowym, żółtym, brązowym, szarym a nawet liliowym czy bordowym.