Garnek ze stali nierdzewnej: jakie ma zalety i wady? Czy jest zdrowy?

2019-10-02 12:30

Garnki ze stali nierdzewnej są piękne i mogą służyć w kuchni przez długie lata. Jakie mają zalety i wady? Czy przygotowywanie potraw w garnkach ze stali nierdzewnej jest zdrowe?

Garnek ze stali nierdzewnej
Autor: mat. pras. Zwieger

Spis treści

  1. Garnek ze stali nierdzewnej – jakie ma zalety?
  2. Czy garnki ze stali nierdzewnej mają wady?
  3. Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?
  4. Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo odporne. Niestraszna im korozja, dlatego odpowiednio pielęgnowane mogą służyć w kuchni przez długie lata. Dobrze przewodzą ciepło i nadają się do przygotowywania niemal wszystkich potraw, ale mają też kilka wad, które warto poznać, zanim zdecydujemy się na zakup naczyń ze stali nierdzewnej.

Garnek ze stali nierdzewnej – jakie ma zalety?

  • Garnki ze stali nierdzewnej są wyjątkowo trwałe. Nie da się ich zarysować druciakiem ani w żaden sposób uszkodzić. Nie podlegają korozji, nie niszczą się pod wpływem działania kwasów z żywności. To oznacza, że przez długi czas będą dobrze spełniały swoją funkcję w kuchni.
  • Garnki dobrze przewodzą ciepło i równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu możliwe jest komfortowe przygotowanie potrawy bez przypalania jej w jednym miejscu.
  • Są odporne zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, dlatego możemy w nich przygotowywać różnego rodzaju mięsa, a później chować je z garnkiem do lodówki czy zamrażarki.
  • Są piękne i uniwersalne, co sprawia, że będą dobrze wyglądały w każdej kuchni.

..  Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady >>>

Czy garnki ze stali nierdzewnej mają wady?

  • Garnki ze stali nierdzewnej niestety są dość ciężkie. To może sprawić, że osobom o drobnej posturze będzie trudniej nimi nawigować w kuchni.
  • Mają też pewną właściwość, na którą trzeba zwracać uwagę – jeżeli zbyt długo będziemy przechowywać w nich potrawy, nabiorą one metalicznego posmaku. Lepiej tego unikać.
  • Przy zakupie garnków ze stali nierdzewnej warto zwrócić uwagę również na to, czy są one dobrej jakości, czy jedynie imitują dobre naczynia. Złej jakości garnki szybko ulegną uszkodzeniom i zarysowaniom. Korzystanie z nich nie będzie miało nic wspólnego z gotowaniem w prawdziwych garnkach ze stali nierdzewnej.

Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce – silne detergenty nie zrobią im krzywdy. Można je również myć ręcznie płynem do mycia naczyń.

..  Wszystko o garnkach miedzianych >>>

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Jeśli przypalimy jakąś potrawę w garnku ze stali nierdzewnej, zacznijmy działać od razu:

  • Pozbądźmy się jej i nalejmy do garnka ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Odstawmy garnek na bok, żeby woda zmiękczyła przypalone dno. Następnie umyjmy garnek gąbką.
  • Możemy również wykorzystać patent z solą kuchenną. Nasypmy do garnka grubą warstwę soli i zostawmy go na dłuższy czas. Następnie umyjmy garnek – spalenizna powinna zejść bez trudu.
  • Dobrze sprawdzi się również… kostka do zmywarki. Wlejmy do garnka ciepłą wodę i wrzućmy kostkę do zmywarki. Zostawmy naczynie na całą noc. Rano umyjmy garnek – detergent powinien usunąć spaleniznę.

..  Jak wyczyścić przypalony garnek? >>>

Czy warto więc kupić garnki ze stali nierdzewnej? Jak najbardziej, a ponadto tego rodzaju naczynia są chętnie wybierane przez panie i panów domu. Garnki ze stali nierdzewnej pomogą przygotować wszystkie rodzaje potraw, a jeśli będziemy je odpowiednio pielęgnować, będą służyć przez lata.