Blat dębowy – wady i zalety. Czy warto inwestować w drewniany blat?

2020-01-31 9:46

Blat dębowy potrafi przemienić wnętrze w oazę przytulności i domowego ciepła. Z drugiej strony dąb doskonale będzie pasował do nowoczesnych, luksusowych wnętrz, które podkreślą jego szlachetność. Jak wypada blat dębowy na tle innych gatunków drewna? Czy wart jest swojej ceny, a może lepiej wybrać blat kamienny?

Blat dębowy w kuchni
Autor: Katarzyna Białasiewicz/Getty Images Blat z dębu doskonale prezentuje się w każdej kuchni, niezależnie od stylu wnętrza. Szlachetność, elegancja, wytrzymałość i długowieczność dębu jest wystarczającym powodem, by wybrać właśnie ten gatunek drewna

Spis treści

  1. Drewniany blat kuchenny – o czym warto wiedzieć przed zakupem?
  2. Jaki blat kuchenny wybrać? Oto nasze propozycje

Drewniany blat kuchenny – o czym warto wiedzieć przed zakupem?

Drewno to wyjątkowy materiał, który oprócz swojego atrakcyjnego wyglądu, charakteryzuje się dużą uniwersalnością – z powodzeniem może stanowić ozdobę skandynawskich, jak i nowoczesnych, luksusowych wnętrz. Drewno nigdy nie wyjdzie z mody, ponadto jest długowieczne i ekologiczne.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje drewnianych blatów: wykonane z litego drewna oraz sklejki. Wiele osób wzbrania się przed zakupem blatu z drewna klejonego, obawiając się słabej jakości wykonania. Wbrew szkodliwym opiniom, sklejka jest najlepszym wyborem, jeżeli zależy nam na trwałości i wytrzymałości. Sklejka w czasie produkcji pozbywa się wszystkich mankamentów naturalnego drewna, przez co charakteryzuje się większą trwałością i odpornością. Sklejka lepiej radzi sobie z wilgocią, nie pęka ani nie ulega wypaczeniu w kontakcie z wodą. Za kupnem blatu klejonego przemawia również jego niska cena, w porównaniu z drogim blatem z jednego kawałka drewna. Jeżeli zależy nam na rustykalnym wyglądzie i naturalnym usłojeniu, lite drewno będzie lepszym wyborem.

Równie istotną kwestią przy zakupie blatu jest gatunek drewna, z którego został on wykonany. Drzewa liściaste są z reguły bardziej wytrzymałe, natomiast drzewa iglaste są miękkie i kruche. Do najpopularniejszych polskich gatunków drewna zalicza się buk, jesion i dąb. Unikajmy blatów kuchennych z sosny i topoli – są one zbyt miękkie i kruche, mogą szybko ulec uszkodzeniu, nie nadają się jako materiał ani na blat, ani na wykładzinę podłogową.

W odróżnieniu od blatów laminowanych czy kamiennych blat drewniany potrzebuje częstej impregnacji. Najpopularniejszymi sposobami impregnowania drewnianych blatów jest olejowanie i lakierowanie. Który sposób jest lepszy? Lakierowany blat łatwiej utrzymać w czystości, jest ponadto odporny na wilgoć, co w przypadku drewna jest bardzo ważne. Niestety, blat lakierowany dość szybko się przeciera i nie jest odporny na wysokie temperatury. Olejowanie z kolei zapewnia drewnu ochronę przed wysokimi temperaturami, dzięki wnikaniu w jego strukturę. Pokryty olejem blat jest lepiej zakonserwowany, odporny na uszkodzenia, chociaż należy uważać na wodę i inne płyny, które mogą zostawiać na jego powierzchni plamy (jeśli szybko ich nie wytrzemy).

Jaki blat kuchenny wybrać? Oto nasze propozycje

Nasi Partnerzy polecają