Przygotowujemy buraki do kiszenia na barszcz czerwony
Przygotowujemy surowe buraki do kiszenia na wigilijny barszcz czerwony. Nasza rada: przy trudnych i męczących czynnościach, a takimi jest krojenie twardych buraków korzystajmy z pomocy domowników. Przecież oni też będą jedli pyszny wigilijny barszcz czerwony według tradycyjnego przepisu na zakwasie z buraków.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Zaczynamy robić wigilijny barszcz czerwony
Zaczynamy przygotowywać buraki do kiszenia. Po pierwsze buraki dokładnie myjemy i osiszamy. Jeśli zamierzamy zjeść kiszone buraki w sałatce lub w barszczu obierzmy je cienko ze skóry. Jeśli nie, wystarczy odciąć twarde końce.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Przygotowujemy zakwas na wigilijny barszcz czerwony
Buraki w trakcie kiszenia. Szczelnie zamknieę słoik z zalanymi solanką burakami trzymamy przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Później słoik przenosimy do chłodniejszego miejsca.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Wigiliny barszcz czerwony
Gotowy, piękny, pyszny, klarowny, zrobiony na tradycyjnym zakwasie, barszcz wigilijny!