Blaty kuchenne. Jaki blat kuchenny wybrać? Porady i porównanie materiałów

2023-06-30 15:48

Blaty kuchenne mogą się prezentować estetycznie, a zarazem zachwycać solidnością i długowiecznością. Radzimy, jaki blat kuchenny wybrać i jak go dopasować do kuchennych szafek. Przyglądamy się różnym materiałom i analizujemy ich właściwości.

Biała kuchnia z drewnem
Autor: serwis prasowy marki DLH Blat z drewna teakowego ładnie koresponduje z jasną zabudową kuchenną.

Spis treści

  1. Jaki kolor mogą mieć blaty kuchenne?
  2. Blaty kuchenne: różne materiały, różne właściwości
  3. Projekt kuchni i ergonomia: blaty kuchenne i ich wymiary
  4. Jaki blat kuchenny do białej zabudowy, a jaki do drewnianej?
  5. Popularne blaty kuchenne laminowane w praktyce
  6. Jak i czym pielęgnować blat kuchenny?
  7. Jak urządzić modną kuchnię? Zobacz nasze propozycje:

Podczas zakupu blatu do kuchni nie kierujmy się wyłącznie kolorami czy wzorami. Koniecznie zwróćmy uwagę na materiał, a zwłaszcza jego trwałość i odporność na uszkodzenia. W galerii znajdziesz gotowe pomysły na ładne blaty kuchenne, a w artykule – cenne porady.

Przeczytaj: Blaty kuchenne drewniane - jakie plusy i minusy mają blaty drewniane [PORADNIK]>>

Jaki kolor mogą mieć blaty kuchenne?

Kolor blatu do kuchni powinien komponować się z innymi elementami wystroju, takimi jak: meble, płytki, ściany, drzwi oraz okna. Blat kuchenny może kontrastować z meblami, ale powinien być utrzymany w kolorystyce aranżacji kuchni, w jej tonacji.

Duża rolę w dopasowaniu blatu do kuchni odgrywają płytki na ścianie. Jeśli płytki są utrzymane w odważnej kolorystyce lub są mocnym akcentem w kuchni, blat powinien tonować ich aranżacyjną moc, tak aby nie odwracał uwagi od płytek, a zarazem nie wprowadzał chaosu do wnętrza.

Blat kuchenny może być utrzymany w identycznej kolorystyce co szafki kuchenne, wtedy jest on niejako monolitem z szafkami i niemalże znika we wnętrzu. Takie rozwiązanie często stosuje się w kuchniach nowoczesnych i minimalistycznych.

Polecamy krótki poradnik: Jakie wymiary ma blat kuchenny? Sprawdź szerokość i wysokość wygodnego blatu>>

Blaty kuchenne: różne materiały, różne właściwości

Wybór blatu kuchennego wydaje się sprawą prostą. Zazwyczaj, konkretny model blatu roboczego proponują nam sami producenci. Nie oznacza to jednak, że nie możemy wybrać blatu według własnego gustu. Pamiętajmy także, że w przypadku zakupu pojedynczych szafek z blatami możemy bez problemu wymienić je na jeden, wspólny blat kuchenny, wybrany według upodobań. A co z materiałami? Czym różnią się blaty kuchenne wykonane z płyty wiórowej, a czym z kamieni naturalnych? Jaki blat okaże się najtrwalszy i najlepiej spełni swoje funkcje? Zanim zdecydujemy się na wybór blatu, warto prześledzić, jakimi cechami charakteryzują się najbardziej popularne materiały.

  • Płyta wiórowa (blaty laminowane, postformingowe) – określenie postforming oznacza technologię powlekania, która wiąże się z utwardzaniem wierzchniej warstwy blatu kuchennego oraz z wyoblaniem jego brzegów. Sprawia to, że laminat staje się odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę (około 180°C), jak również na zarysowania, co w kuchni jest bardzo ważne. Blaty kuchenne laminowane są łatwe do utrzymania w czystości (wystarczy je przetrzeć szmatką z płynem do naczyń). Mają również bogate wzornictwo i kolorystykę. Mogą „udawać" drewno, kamień albo po prostu być kolorowe, dlatego też można je dobrać do każdego stylu, jak i kolorystyki kuchni. Blaty laminowane mogą mieć wykończenie matowe lub z połyskiem. Tutaj warto jednak zauważyć, że są one najcieńsze i nie mają one tak dużej odporności.
  • Kompozyty i konglomeraty – są to mielone kamienie naturalne łączone żywicami, np. poliestrowymi, epoksydowymi lub spoiwem akrylowym. Ich skład nie jest identyczny i zależy od producenta, podobnie jak nazwa, która zazwyczaj bierze się od użytych w produkcji kamieni. Konglomeraty mają zalety kamieni naturalnych i pozbawione są ich wad, choćby takich jak duży ciężar czy ograniczona plastyczność. Kompozyty są odporne na uderzenia oraz zarysowania, na wodę i wysokie temperatury, dają się formować oraz mają ciekawą kolorystykę. Są też łatwe do utrzymania w czystości, nie wymagają impregnacji ani specjalnych zabezpieczeń. Długo pozostają w dobrym stanie. Warto dodać, że różnica między kompozytem a konglomeratem nie jest jednoznaczna, choć pojawiają się opinie, że konglomeraty zawierają większy procent kamieni naturalnych, więc są twardsze niż kompozyty. Podobnie, jak te z płyty, łatwo je zharmonizować z każdym wystrojem i stylem kuchennego wnętrza.
  • Drewno – wykorzystuje się głównie gatunki liściaste (są twardsze i odporniejsze na wodę od innych) Zaliczamy do nich: dąb, olchę, buk albo drewno egzotyczne, np. iroko czy mahoń. Blaty drewniane wykonuje się zwykle nie z jednego kawałka, ale z wielu, klejąc je, dzięki czemu blat się nie wypacza i nie pęka. Blaty z drewna wymagają jednak specjalnego zabezpieczenia powierzchni, można je np. impregnować olejem lub zawoskować. Ich zaletą jest naturalna uroda drewna, wadą zaś to, że z czasem, zwłaszcza gdy zejdzie impregnat, mogą zostawać na nich plamy. Drewniane blaty kuchenne idealnie wyglądają w kuchniach tradycyjnych czy utrzymanych w stylu skandynawskim.
  • Kamienie naturalne – najlepsze blaty kuchenne wykonane są z granitu, gdyż jest to kamień bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy też plamy z tłuszczu i efektowny. Równie ładny jest marmur, ale powinien być jednak zaimpregnowany, bo jako skała metamorficzna, powstała głównie z wapieni, nie jest tak odporny na zarysowania oraz plamy. Na blatach kamiennych doskonale zagniata się ciasto, są jednak ciężkie, dosyć trudne w obróbce i drogie. Warto pamiętać, że blat z kamienia powinien mieć około trzech centymetrów grubości. Pasuje głównie do kuchni w stylu angielskim.
  • Spieki kwarcowe – w ich skład wchodzą skaleń, piasek kwarcowy, glinka oraz tlenki mineralne poddawane procesowi spiekania, trwającemu kilka godzin, Blaty wykonane ze spieków kwarcowych występują w szerokiej gamie kolorów i wykończeń. Wykonany ze spieku blat kuchenny jest lekki, odporny na plamy oraz wodę, działanie promieni UV, wysokie temperatury, nie zapala się w kontakcie z ogniem oraz nie wydziela dymu ani substancji toksycznych pod wpływem wysokich temperatur. Jest odporny na zużycie, łatwo utrzymać go w czystości. Doskonale zaprezentuje się we wnętrzu nowoczesnym.
  • Stal nierdzewna – zrobione z niej blaty spotkamy raczej w gastronomii, ponieważ jest trwała oraz superhigieniczna i łatwa do utrzymania w czystości. Jeśli jednak zdecydujemy się na taki blat kuchenny we wnętrzu mieszkalnym, najlepiej skomponuje się z minimalistycznym stylem hi-tech, w którym m.in. główną rolę odgrywa aluminium i stal.
  • Płytki ceramiczne – obecnie dosyć rzadko spotyka się wyłożone nimi blaty kuchenne, bo ich wadą jest przede wszystkim konieczność fugowania, co sprzyja gromadzeniu się zanieczyszczeń i jest trudne w utrzymaniu w czystości. Blaty kuchenne wyłożone płytkami ceramicznymi mają też mniejszą odporność na uderzenia. Idealnie zaprezentują się w kuchniach w stylu rustykalnym.

Projekt kuchni i ergonomia: blaty kuchenne i ich wymiary

Jeśli już zdecydujemy się na konkretny materiał, z którego wykonany będzie blat kuchenny, pozostaje nam jeszcze jedna kwestia. Mianowicie chodzi o wymiary blatu kuchennego. Z uwagi na ergonomię pracy w kuchni blat powinien być na wysokości 89–91 cm. Najważniejsza jego część, znajdująca się między zlewozmywakiem a płytą kuchenną, powinna mieć co najmniej 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości. Jeśli natomiast blat ten ma pełnić także funkcję jadalnianą, to najwygodniej będzie go umieścić ok. 75 cm od połogi (podobną wysokość ma tradycyjny stół). Możemy także zdecydować się na praktyczny barek kuchenny. Wówczas blat może znaleźć się na wysokości ok. 110 cm., a jego dopełnieniem będą wysokie stołki czy tzw. hokery.

Jaki blat kuchenny do białej zabudowy, a jaki do drewnianej?

Z białymi meblami fantastycznie komponuje się drewniany blat kuchenny. Dodaje on wnętrzu także ciepła i przytulności. Bardzo ciekawe oraz eleganckie jest również połączenie bieli z czernią. Czarny, błyszczący blat świetnie odbija światło. Do białych frontów kuchennych coraz częściej dobierane są blaty kuchenne z konglomeratów i kompozytów – albo gładkie (najczęściej białe bądź szare), albo imitujące kamień naturalny: marmur czy granit. Do łask wraca też wzór lastryko – także pasujący do bieli.

Jeśli chodzi o drewniane fronty kuchenne, klasyczny duet z nimi tworzy kamienny blat kuchenny bądź wykonany z materiału imitującego kamień. Na przykład szary granit o drobnym uziarnieniu na blacie i ścianie ładnie kontrastuje z drewnianymi szafkami. Kuchnia zyskuje więcej świeżości. Z kolei do klasycznej, dębowej kuchni pasuje najbardziej blat kuchenny brązowy, czarny, ciemnozielony czy rudy, a także jasny i w jednolitym kolorze.

W nowoczesnych aranżacjach kuchni, utrzymanych w stylistyce pop-artu (wiele żywych plam barwnych), blat kuchenny utrzymany jest najczęściej w żywym kolorze. Recepta na sukces? Powtarzamy jeden z kolorów już obecnych w kuchni (np. na frontach, płytkach, dekoracjach) albo stawiamy na uniwersalną biel.

Popularne blaty kuchenne laminowane w praktyce

Najczęściej spotykane blaty kuchenne są wykonane w technologii postformingu – mają zaokrąglone brzegi i pokryte są jednym kawałkiem laminatu. Aby dobrze i długo służyły, powinny mieć kilka cech. Oto one:

  • Odporność na zarysowanie

Niestety, rzadko który blat laminowany jest odporny na zarysowanie. Po pewnym czasie na powierzchni laminatu pojawiają się brzydkie rysy. Wniosek z tego jest taki, że nie możemy traktować blatu z płyty wiórowej jako deski do krojenia.

  • Odporność na wysoką temperaturę

Blat kuchenny narażony jest na działanie wysokich temperatur. Naczynie zdjęte z ognia ma dno rozgrzane do temperatury około 100 stopni C (temperatura czajnika z wrzącą wodą), a nawet do 180 stopni C (blacha z ciastem wyjęta z piekarnika). Gorące naczynie postawione na blacie nie powinno zostawić śladów na powierzchni laminatu.

  • Odporność na parę wodną

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym wilgotność jest wyższa niż w innych, a blat kuchenny narażony jest na stały kontakt z wodą i parą wodną. W przypadku zamontowania zlewu osadzonego w blacie istotne jest również zabezpieczenie spodu blatu laminatem ochronnym.

  • Odporność na uderzenia

Metalowy tłuczek do mięsa lub spadające naczynia nie powinny uszkodzić powierzchni blatu. Uderzenie z wysokości 2,5 cm wytrzyma każdy blat, ale już po uderzeniu z wysokości 5 cm ślad może być widoczny.

  • Odporność na zaplamienie

Blaty kuchenne powinny być odporne na działanie substancji chemicznych i artykułów spożywczych, których używamy w każdym domu. Plamy alkoholu, oleju, kwasu octowego, kwasu cytrynowego, soku z czarnej porzeczki, herbaty, kawy, a nawet niebieskiego atramentu po zmyciu powierzchni blatów wodą z płynem do mycia naczyń nie powinny zostawić śladu.

Zobacz też: Blaty kuchenne z metalu. Czy warto wybrać blaty metalowe? [OPINIE]>>

Jak i czym pielęgnować blat kuchenny?

  • Blat kuchenny laminowany

Nie powinien być zalewany wodą, zwłaszcza w miejscach montażu zlewu i płyty grzewczej (urządzenia te mają pod rantem odpowiednie uszczelki i dobrze zamontowane przylegają do blatu, tak że woda nie podcieka) oraz w miejscach łączenia. Do codziennej pielęgnacji wystarcza przecieranie blatu kuchennego wilgotną ściereczką, można również używać delikatnych płynów czyszczących niezawierających elementów ściernych. W ten sposób z blatu kuchennego daje się usunąć większość plam po środkach spożywczych stosowanych w kuchni. Jasne blaty mogą się przebarwiać pod wpływem pozostawionej rozlanej kawy lub herbaty.

  • Drewniany blat kuchenny

Płyny należy wycierać natychmiast po rozlaniu. Blat kuchenny olejowany raz w miesiącu konserwuje się olejem do drewna (z atestem PZH stwierdzającym, że preparat nadaje się do kontaktu z żywnością). Zniszczony trzeba zeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym, a następnie pokryć takim samym preparatem: olejowany – olejem, lakierowany – lakierem.

  • Blaty kuchenne z konglomeratu

Pielęgnuje się go preparatem odpowiednim do danego rodzaju kamienia lub wodą z mydłem. Nie należy na blacie kuchennym używać preparatów o pH powyżej 10. Uszkodzenia można uzupełnić żywicą, oszlifować lub wyciąć i wstawić nowy kawałek blatu.

Jak urządzić modną kuchnię? Zobacz nasze propozycje:

Sonda
Z jakiego materiału chciałbyś mieć blat kuchenny?
Odnawianie blatu kuchennego